PATARUOKAA-KIRJAN PALSTERNAKKAPATA

17/09/2016

Palsternakkapata / Hannan soppa

Kävin pari viikkoa sitten Meri-Tuuli Lindströmin uuden Pataruokaa-kirjan julkkareissa hänen ja kirjan kauniista kuvista vastaavan Kreetta Järvenpään työhuoneella. Julkkarit olivat ihanimmat naismuistiin: ensin saimme lihamestarilta opastusta patalihoista, sitten opettelimme pelaamaan bridgeä ja lopulta istuimme pitkän pöydän ääreen nauttimaan kuudesta erilaisesta pataruoasta ja tilpehööreistä.

Itse Pataruokaa-kirjasta olen aivan hurmaantunut! Se on paitsi kaunis vain selailla, myös täynnä toinen toistaan upeampia reseptejä ja niin inspiroiva, että melkein itkettää. Kirja on ihan must have jokaiselle meheviä makuja rakastavalle kotikokille ja uskon, että tulen testaamaan talven aikana vielä yhden jos toisenkin reseptin.

Ensimmäiseksi silmiini osui palsternakkapadan resepti. Rakastan palsternakkaa, mutta useimmiten se on keittiössäni vain sivuroolissa vaikkapa keiton tai uunijuuresten joukossa. Tässä reseptissä palsternakka on pääosassa ja se hautuu uunin miedossa lämmössä tuntien ajan ihanan pehmeäksi ja maultaan makeaksi. Alkuperäisessä reseptissä pataan lorautetaan pastista, mutta viinakaappimme huutaessa tyhjyyttään korvasin sen tuomaa makua aniksen siemenillä. Meri-Tuulin versioon laitetaan ryyneiksi spelttiä tai ohraa, mulla sattui olemaan kaapissa Malmgårdin kaurariisiä, joten laitoin sitä. Ensi kerralla tosin tuplaan ryynien määrän, jotta niitä riittää reilummin jokaiseen annokseen. Mitään pikaruokaa tämä ei tosiaan ole, mutta kuitenkin hyvin vaivaton valmistaa. Odotus palkitaan ihanilla tuoksuilla ja uskomattoman maukkailla palsternakoilla.

Palsternakasta syntyy myös ihania ranskalaisia! Kurkkaa myös Gurmee-blogin palsternakka-linssisalaatti ja Rouva Kasviksen täytetyt palsternakat.
Palsternakkapata / Hannan soppa

PALSTERNAKKAPATA

6:lle

*

1 kg palsternakkaa

10 salottisipulia

25 g voita

1 rkl aniksen siemeniä

5 dl kasvislientä

2 tl suolaa

5 timjamin oksaa (plus muutama viimeistelyyn)

2 dl kokonaisia kauraryynejä (tai ohra- tai spelttiryynejä)

vettä

 

Kuori palsternakat ja leikkaa ne pituussuunnassa kahtia tai suuremmat yksilöt kolmeen-neljään lohkoon. Kuori salottisipulit ja leikkaa ne poikittain puoliksi.

Kuumenna voi padassa ja asettele salottisipulit leikkauspinta alaspäin padan pohjalle. Anna paahtua kullanruskeiksi. Asettele palsternakat sipuleiden päälle tiiviiksi kerrokseksi ja ripottele joukkoon aniksen siemenet. Lisää kasvisliemi, suola ja timjamin oksat. Peitä pata kannella ja nosta uuniin 140 asteeseen. Anna padan hautua 3,5 tuntia tai kunnes palsternakat ovat pehmenneet.

Ota kansi pois ja ripottele ryynit pataan palsternakkojen väliin – auta hieman lusikalla. Lisää vettä niin, että ryynit peittyvät kunnolla. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paahda pataa ilman kantta noin 40 minuutin ajan tai kunnes ryynit ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa.

Vaihda padassa olevat timjamin oksat tuoreisiin ja tarjoile.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.