HANNAN SOPPA GOES XMAS: NANNAN GRAAVISIIKA

18/12/2016

18. LUUKKU / VIERASPOSTAUS A LA KAIKKI ÄITINI RESEPTIT

Tänään täällä Hannan Sopan 18. luukussa häärii Kaikki äitini reseptit Nanna. En ikinä jaksa laittaa omaa joulukalenteria, koska en varmaan ehtisi silloin nukkua ainoatakaan yötä joulukuussa. Aivan parasta päästä vieraskynäksi tekemään yksi luukku. Hannan kanssa nähdään harvoin, mutta ollaan molemmat hymytyttöjä ja usein innostutaan samanlaisista ruokajutuista. Tai sitten aivan erilaisista.

Onneksi en ole ikinä ottanut tatuointia, koska Hannalla on ehkä maailman kaunein tatuoitu punajuuri naatteineen käsivarressa. Olisi tullut tatuointikateus.

Mutta hei: Graavattua siikaa!

Graavattu siika on hienovarainen ja juhlallinen tarjottava. Ja sikakallis, jos se pitää kaupasta hakea. Siika kannattaakin graavata itse, oli se siika sitten haettu kaupasta tai omista verkoista. Graavaus on helppoa ja siika graavaantuu hyvin jo 12 tunnissa.

Graavisiika maistuu sellaisenaan, tummalla leivällä tai perunan kanssa. Olen kerran syönyt graavisiikaa aivan hurmaavalla tavalla tarjoiltuna, minulla on muistikuva, että siinä oli vatkaamaton kermaliemi ja paljon sipulia, mutta mistään en ole tuollaista reseptiä löytänyt. Siksipä tapaan valmistaa graavisiikamoussea, sillä saa jatkettua pienemmänkin määrän kalaa riittämään monelle. Ihanaa kaiken maailman (syötävien) nappien päälle tai vaikka blinien kanssa.

graavisiika / Hannan soppa

GRAAVISIIKA

400g ruodottomaksi puhdistettua siikafilettä

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl sokeria

1 tl rouhittua rosépippuria

(tilliä)

 

Aseta siikafileet tuorekelmun päälle nahka kelmua vasten ja ripottele suola ja sokeri pinnalle. Voit yhdistää ne ensin, niin käy helpommin. Lisää rosépippuri ja tilli jos on. Käännä fileet vastakkain, kääri tuorekelmulla tiiviiksi paketiksi ja anna graavaantua jääkaapissa 12 h. Pane paketti johonkin astiaan, koska kala vuotaa graavaantuessaan.

Avaa tuorekelmu, pyyhi mausteet pois ja leikkaa fileointiveitsellä pyrstöstä alkaen ohuita siivuja vinoon niin, että nahka jää pois. Aseta siiat tarjolle, ripottele päälle vielä isoja rosépippureita ja tilliä jos on. Tai valmista osasta graavisiikamoussea.

~

GRAAVISIIKAMOUSSE

*

150 g graavisiikaa

240 g smetanaa

1 tl rosépippuria rouhittuna kevyesti

½ punasipuli

½ sitruunan mehu

(tilliä)

Vatkaa smetana vaahdoksi. Hienonna siika ja punasipuli. Yhdistä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Tarjoile saaristolaisleivällä tai hapankorpulla, tai blinien kanssa.

Arvatkaa olinko muistanut ostaa tilliä?

***

Postauksen teksti ja kuvat: Nanna / Kaikki äitini reseptit. Kiitos <3

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.