super good morning

28/08/2010

Superfood. Kai sitä asiaa nyt voi hieman täälläkin puida, onhan termi ollut kaikkien huulilla jo pidemmän aikaa ja itsekin olen haksahtanut joitain supereita foodeja ostamaan. Nimittäin maca- ja lucumajauheita. Niin ja gojimarjoja. Ja mustikoita ja karpaloita ja puolukoita ;)

Superfood terminä on ihan vain kaupallista hapatusta, mutta kyllä tässä taustalla on paljon hyvääkin. Kyseessä ei nimittäin ole mitkään einekset jotka olisi sullottu täyteen vitamiinia ja kivennäisainetta, vaan ruoka-aineet, joissa on erityisen hyvä ravintoarvo. Hyvä juttu aiheesta löytyy Ylen Olotila-sivustolta, siellä Kemikaalicocktail-Noora Shingler kertoo niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin superruoista.

Itse nautin mieluiten kotimaisia superfoodeja ulkomaisilla säväyksillä, eli maustan aamuisen puolukka- tai mustikkasmoothieni pikkulusikallisilla macaa ja lucumaa. Macajuuri on Perusta peräisin oleva juureskasvi joka sisältää paljon proteiineja, mineraaleja ja vitamiineja. Sitä on aikoinaan pidetty suorastaan ihmelääkkeenä ja todistettavasti se tasoittaakin hormonitoimintaa, kehittää suorituskykyä ja kestävyyttä sekä lisää seksuaalista halukkuutta. Sitä siis smoothieen pari teelusikallista päivässä :) Lucuma taasen on samalta seudulta tuleva hedelmä, joka on macaan verrattuna herkullista ja sen takia näitä kahta kannattaakin käyttää yhdessä, mikäli macan maku tökkii. Lucumassa on myöskin paljon vitamiineja, mineraaleja ja kuitua. Goji alkaa varmaan olemaan jo lähes kaikille tuttu pieni punainen hieman pahanmakuinen marja. Tämä antioksidanttipakkaus parantaa uskomusten mukaan immuniteettia, näköä, verenkiertoa ja spermantuotantoa.

Näiden lisäksi aamujugurttiinpuuroonviiliinsmoothieen voi heittää sekaan vaikka yaconia, siitepölyrakeita, spirulinaa, ohranorasjauhetta ja raakakaakaota. Näistä lisää sitten, jos niitä päädyn hankkimaan.

Internettihän on nyt pullollaan verkkokauppoja, joista näitä ihmetuotteita saa ostettua melkoisen suolaiseen hintaan. Ehkäpä nekin eurot voisi kuitenkin käyttää paremmin ja ostaa esimerkiksi kotimaisia marjoja tai marjajauheita..

Ps. Hyvä artikkeli aiheesta on myös Kuningaskuluttajan nettisivuilla, myöskin Noora Shinglerin käsialaa.

Supersmoothie

2:lle

*

300 g maustamatonta jogurttia

loraus kermaa/maitoa/mehua

2 dl jäisiä vadelmia/mustikoita/mustaherukoita/puolukoita

1-2 tl macajuurijauhetta

1-2 tl lucumajauhetta

pari goji-marjaa

(hunajaa tai sokeria makeutukseen)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surruttele tasaiseksi. Makeuta halutessasi hunajalla tai sokerilla. Nauti ja voi hyvin.

tsekkaa myös:

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.