HANNAN SOPPA GOES XMAS: ANIKÓN OLUTSUOSITUKSET JOULUUN

11/12/2016

Mitä olutta joulupöytään / Hannan soppa

11. LUUKKU

Kolmannen adventin kunniaksi Hannan sopan joulukalenterissa on vuorossa asiaa oluesta! ”Mitä olutta joulupöytään” ongelmaan vastauksia antaa olutasiantuntija ja -kirjailija, Punavuori Gourmet -blogin upea Anikó Lehtinen. Tiedossa on kattava setti olutsuosituksia joulun kaikille ruokalajeille ja lopussa vielä kolme herkullisen kuuloista reseptiä vaikka joululahjavalvojaisiin. Kiitos Anikó!

Lue lisää oluen ja ruoan yhdistämisestä Anikón Niin monta olutta -kirjasta – se on just nyt tarjouksessa Adlibriksessä hintaan 9,90 €.

Tämän postauksen teksti, reseptit ja kuvat ovat siis Anikón käsialaa. Eiköhän päästetä hänet ääneen!

mitä olutta joulupöytään? / Hannan soppa

Joulu on oluen juhlaa. Varsinkin perinteiset maut kaipaavat joulupöydässä olutta seurakseen, mutta oluella saa myös hauskasti erilaisia makuyhdistelmiä luotua modernimpaan joulupöytäänkin. Jouluruokien kanssa juodaankin usein mieluummin olutta, kuin esimerkiksi viiniä, koska monet perinteisen joulun mauista saattavat olla haastavia viinin kanssa.

Vaikka ruuan ja juoman yhdistämisessä vaikuttavat jokaisen omat makumieltymykset, jos muistaa muutaman simppelin periaatteen oluen ja ruuan yhdistämisessä, pääsee helpolla joulupöydän olutsuosituksissa.

Ensinnäkin ruokajuoman valintaan vaikuttavat pääraaka-aineen lisäksi myös ruuan valmistustapa, lisäkkeet ja kastike. Aina kannattaa yrittää hahmottaa ruuan vahvin aromi ja valita juoma sen mukaan. Valittaessa olutta ruokajuomaksi, on huomioitava ensisijaisesti oluen katkeruus. Jos halutaan tarjota olutta läpi aterian, tulisi oluissa edetä kevyimmistä ja kuivimmista, raskaampiin ja makeimpiin, alkoholiprosentiltaan korkeampiin oluisiin.

Oluessa huomaa, että humalan katkero ja hiilihappo toimivat makujen neutralisoijina eli ne ikään kuin putsaavat suun makumuistin. Siksi rasvaiset ja tuhdit ruuat, kuten kinkku ja laatikot viihtyvät hieman katkerampien oluiden kanssa, kuten erilaiset IPA-, APA- ja bitter –tyyliset oluet. Kun alkoholi lisääntyy oluessa, oluen rasvansietokyky myös lisääntyy eli joulupöydän oluissa kannattaa alkoholia olla hieman enemmän, että ne maistuvat tasapainoisesti ruuan kera.

Silli- silakka- ja rosollipöytään olut sopii hyvin, koska se tasapainottaa kalojen suolaisuutta ja rosollin etikkaisuutta makealla maltaisuudellaan. Myös suolaisen mehukas mäti on omiaan oluen kera. Tämäntyyppisiä kalapöytään sopivia oluita ovat vaaleat kotimaiset lagerit, mutta myös monet rapsakan kuivat pils-oluet, vaikka klassinen Pilsner Urquell tai tanskalainen To Ol Hop Love Pils. Toinen valinta kalapöytään on vaalea, sitrusmainen vehnäolut, kuten Lervig-panimon White Dog tai Blanche de Bruxcelles, nämä vehnäoluet ovat erittäin hyviä myös rosollin kera. Lohiruokien kanssa toimii hienosti inkiväärillä maustetut oluet, kokeile yhdistää Ruosniemen Sihteeriä tai Panimo Hiisin Kiitoa, niin et kyllä pety. Nämä kaikki oluet saat päivittäistavarakaupasta.

Suomalaisen joulupöydän pääruoka on useimmiten kinkku, jonka suolaisuuden kanssa maistuu usein sen mieto savuinen aromi, joka yhdistyy kirpeään sinappihuntuun. Perinteisiä suomalaisia jouluruokia ovat pitkään haudutetut juureslaatikot. Lanttu – porkkana- ja perunalaatikon maku on usein mieto ja hapanimelä. Oluen maltaisuus sopii hyvin yhteen laatikoiden ja kinkun savuisuuden kanssa. Oluen katkeruus taas leikkaa laatikoiden raskautta ja kinkun rasvaa. Hyviä oluita kinkun ja laatikoiden kanssa ovat esimerkiksi Alkosta saatavat sitrusmaiset humalaiset sekä hauskasti maltaiset hedelmäiset IPAt, Nøgne Ø India Pale Ale, Põhjala Virmalised India Pale Ale, Lagunitas IPA, Olarin Panimon A21 IPA, Hiisipanimon rukiinen Ruis Perkele, tai paahteisen tummat Pyynikit Black IPA tai Mufloni Cascade Black Ale.

Raskaisiin ruokiin voi myös valita tumman, hieman makean oluen, jossa oluen makeus tasapainottaa raskaiden ruokien suolaisuutta. Tummissa oluissa on vaadittavaa makean runsasta maltaisuutta. Muut joulupöydän pata- ja laatikkoruuat sekä liharuoat vaativat myös tummempia ja vahvemman makuisia oluita seurakseen. Näitä ovat vahvat, Alkosta saatavat tummat lagerit kuten Rekolan Panimo Musta Valssi, Stadin Panimo American Black Lager tai tummat ale-oluet ja stoutit, vaikka Mathildedalin Kyläpanimo Seppä tai Fuller’s London Porter.

Hedelmäisen makeat ja tuhdit oluet käyvät erinomaisesti digestiiviksi tai juustopöydän kanssa. Oluen makea, tuhti maku sopii juustojen suolaisuuteen ja oluen hiilihappoisuus keventää juustojen maukasta raskautta. Hyviä oluita digestiiviksi ja juustojen kanssa ovat erilaiset luostarityyliset ale-oluet, kuten tyylin klassikko Chimay Blue, englantilaissukuiset, maltaiset barley winet, vaikka Malmgård Barley Wine tai viinimäisen hedelmäiset sour alet, esimerkkinä tyylin klassikko Rodenbach Grand Cru. Digestiivi- ja juusto-olut kannattaa valita niin, että siinä on hieman enemmän alkoholia joten nämä oluet ovat saatavilla Alkosta. Erilainen yhdistelmä tulee myös happaman rustiikeista saison-oluista juustojen kera, joten kokeile Alkosta vaikka tyylin klassikkoa, Saison Dupont Biologiquea tai hedelmäistä Humalove Susanna’s Housewarming Saisonia.

Suklaajälkiruokien kanssa maistuu jälkiruokaviinilasista pieni annos porteria tai vastakohtaisesti hedelmäisen hapanta olutta. Kokeile Sinebrychoffin Porteria tai kirsikkaista St.Louis Krikiä.

savukinkku-avokadomousse / Hannan soppa

SAVUKINKKU-AVOKADOMOUSSE RUISNAPISSA

*

200 g sa­vu­li­haa, meet­wurs­tia tai muu­ta sa­vui­saa leik­ke­let­tä pie­ni­nä kuutioina
1 avo­ka­do
noin 8-10 ruis­nap­pia
suo­laa, mustapip­pu­ria

 

Se­koi­ta leik­ke­le ja avo­ka­do tahnaksi. Maus­ta reippaasti suo­lal­la se­kä pip­pu­ril­la. Lai­ta jää­kaap­piin te­key­ty­mään noin puo­lek­si tun­nik­si. Täy­tä mas­sa ruis­nap­pei­hin ja tar­joa he­ti IPA-oluen kera.

~

omena-inkiväärihillo juustoille / Hannan soppa

OMENA-INKIVÄÄRIHILLO JUUSTOILLE

*

4 kuorittua omenaa
½ dl omenamehua
2 cm pala inkivääriä kuorittuna
noin 1 dl palmusokeria
1 rkl sitruunamehua

 

Kuori omenat ja leikkaa paloiksi, poista siemenkota. Laita kattilaan kaikki ainesosat ja keitä hiljalleen pehmeäksi. Ota pois inkivääripala ja tarjoa jäähdytettynä juustojen kera. Jos haluat hillosta tasaista, aja se sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Juomaksi vahvaa ale-olutta tai porteria.

 ~

punajuuri-sinihomejuustolastut / Hannan soppa

PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOLASTUT

*

6 punajuurta ohueksi siivutettuna
noin 200 g sinihomejuustoa
öljyä
suolaa

Levitä punajuurisiivut leivinpaperin päälle pellille ja paista 150 asteessa noin 40 minuuttia tai kun muuttuvat rapeiksi. Voit alussa pitää uunin luukkua auki, niin että punajuurten kosteus haihtuu. Ota lastut uunista, levitä ne lautaselle ja sirottele heti sinihomejuustoa päälle. Nauti vaalean vehnäoluen tai hedelmäisen saisonin kera.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.