WOW MIKÄ VIINI!

Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Viinimaan Mikä Viini! -tapahtuma on järjestetty jo yli kymmenen kertaa. Tänä vuonna viinit ovat vallanneet Vanhan Ylioppilastalon ja meiningit jatkuvat vielä tänään torstaina (18.9.2014) iltakahdeksaan asti. Tapahtuma valloittaa myös ensimmäistä kertaa Turun, jossa viinejä pääsee ihmettelemään Panimoravintola Koululla ensi viikon torstaina 25.9.2014. Maistelulipukkeet maksavat euron kipale ja useimmat maisteluannokset irtoavat yhdellä-kahdella lipukkeella.

Olen osallistunut tapahtumaan useana vuonna ja pidän kovasti siitä fiiliksestä, joka tilaisuudessa vallitsee. Viinitalojen edustajia on paljon paikalla ja he ovat toinen toistaan rennompia ja hauskempia tapauksia. Kannattaa siis rohkeasti lähestyä, kysellä ja kommentoida.

Tänä vuonna kiertelyn ohella osallistuin kahteen tastingiin ja Son of a Punch -poikien cocktail koulutukseen. Mielenkiintoista ja ennen kaikkea opettavaista. Lue myös raporttini vuoden 2011 Mikä Viini!stä.

Bollinger tasting, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Bollinger tasting, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Bollinger tasting, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

”I drink it when I’m happy and when I’m sad.
Sometimes I drink it when I’m alone.
When I have company I consider it obligatory.
I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am.
Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.”
Madame Jacques Bollinger, 1961

Bollinger. James Bondin sampanja. Opin tastingissa mm. sen, että Bollingerin osuus koko maailman sampanjoista on vain yksi (1) prosentti! Suomessa se on kuitenkin yksi tunnetuimmista hienoista kuplajuomista, kiitos pitkän yhteistyön Altian kanssa.

Edukkaampien samppanjoiden lisäksi pääsin maistamaan Bollinger R.D. 2002:ta, jonka hinta on reippaasti yli 200 euroa pullo. Veikkaan, että tätä ei lähi-Alkosta löydy.

Trimbach tasting, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Trimbachin (ja Alsacen alueen ylipäätään) rieslingit ovat ikisuosikkejani, joten oli mahtavaa päästä tämän perinteikkään viinitalon tastingiin. Maistoimme neljän rieslingin lisäksi talon gewurztraminerin, pinot gris’n ja kaksi ihan mieletöntä jälkkäriviiniä, joista vanhempi oli vuosikertaa 1986. Oh my.

Chambord, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Chambord cocktail koulu, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Chambord cocktail koulutus, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Chambird cocktail koulutus, Mikä viini 2014 / Hannan soppa

Liberty or Deathista tutut vekkulit cocktailvelhot pitivät hauskan Chambord-teemaisen cocktailkoulutuksen ja kertoilivat samalla tulevista trendeistä. Toivon mukaan jo poikien ravintolassa nähty punch-trendi jalkautuu rahvaankin joukkoon ja ne iänikuiset kossu-spriteboolit painuvat unholaan. The juttu on kuitenkin jakaa drinksut kavereiden kanssa – yhdessähän kaikki on parempaa ja kivempaa. Tilaisuus päätettiin ihan kakskymppisyyden mieleen tuoneella retro shotilla, eli chambord-vadelmakeitto-kermanaukulla.

Ravens Wood, Mikä viini / Hannan soppa

Tässä vielä muutama tärppi, jotka kannattaa ehdottomasti tsekata – Mikä Viini!ssä tai pitkäripaisessa.

RAVENSWOOD SONOMA ZINFANDEL (23,90 €)

Karismaattisen kalifornialaisen Ravenswoodin etiketin korpit toivat mieleeni tatuoinnin, ja viinitalon hurmaava edustaja kertoikin törmänneensä useampaan hc-faniin tatuointeineen. Hyvin vanhoista viiniköynnöksistä kerätyistä rypäleistä valmistettu viini on intensiivinen ja tummien marjojen sävyttämä – täydellinen viini mediumiksi jätetylle pihville!

ZONNENBLOEM SAUVIGNON BLANC (10,69 €)

En ole ollut koskaan mikään suuri sauvignon blanc -fani, mutta viime kesän aikana olen lämmennyt rypälettä kohtaan. Etelä-afrikkalainen Zonnenbloem Sauvignon Blanc on supervoimakkaan makuinen, extraruohoinen ja ihastuttavan aromikas. Nauttisin tätä ihan vain sellaisenaan tai tarjoilisin tyttöjen lounaalla kalaa ja äyriäisiä sisältävän salaatin kera.

PONGRÁCZ ROSE (14,99 €)

Hinta-laatusuhteeltaan oivallinen etelä-afrikkalainen kuohuviini, joka toimisi varmasti aperitiivina, juhlamaljana ja rapujuhlien juomana. Tuoksu on ihastuttavan sitruksinen, maku hieman paahteinen. Maistamistani rose-kuohareista ehdoton ykkönen.

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE CLOS DE L’ORATOIRE DES PAPES (42,90 €)

Tässä viinissä ensin minut hurmasi etiketti, sitten itse viini. Elegantti, täyteläinen, mausteinen. Upeat tanniinit.

BOLLINGER LA GRANDE ANNÉE 2004 (107,90 €)

Voi pyhä sylvi – tällaisia sampanjoita maistettuaan on ihminen lopullisesti pilalla. Se edullisempi perussamppis vaan menetti samantien lähes kaiken hohtonsa. La Grande Année on upean mineraalinen prestige-sampanja, jota nauttisin mielelläni läpi aterian. Arvatkaa, mitä pyydän 30-vee lahjaksi ensi kuussa…

More about Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *