SMAKU – SYÖDEN LÄPI PORVOON

20/08/2016

Tein viime viikolla hauskan retken Porvooseen kaupungin matkailuviraston vieraana. Porvoon ravintoloissa vietetään nyt ensimmäistä kertaa SMAKU-viikkoja, jotka huipentuvat tämän viikon lauantaina Kulttuuritalo Grandissa pidettävään yhteiseen ruokajuhlaan. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Vierailimme useammassa Smaku-ravintolassa, joiden viiden euron hintaiset annokset saimme maisteltavaksi. Alla esiteltyjen ravintoloiden lisäksi Smakussa ovat mukana Haikon Kartano, Sicapelle, Zum Beispiel, Kannonnokka & Vanha Navetta, Fryysarinranta, Rafael’s Steakhouse, Vitriini ja La Fiesta.

Postauksen lopussa myös pari muuta herkullista Porvoo-tärppiä.

Wanha Laamanni, Porvoo / Hannan soppa

SMAKU 2016 / Hannan soppa

Mr. P Pinot Noir / Hannan soppa

Wanha Laamanni, Porvoo / Hannan soppa

Wanha Laamanni yllätti minut ihan täysin! Ravintola sijaitsee upeassa perinnemiljöössä, mutta olen kiertänyt sen itse kaukaa kuvitellen kyseessä olevan jo parhaat päivänsä nähnyt vanhemman kansan hienostelupaikka. Ja kattia kanssa! Ravintolaa luotsaa nykyään kunnianhimoinen kaksikko, jotka panostavat moderniin skandinaaviseen keittiöön. Wanhan Laamannin Smaku-annos oli kierroksen oma suosikkini ja se piti sisällään mm. savukurpitsakeittoa ja pikkelöityjä sieniä. Jälkkäri sen sijaan ei yltänyt ykköspallille, vaikka mukavia suupaloja lautaselta löytyikin ja piparminttukonvehdin raikas maku viipyi suussa pitkään.

Tämä ravintola pitää ehdottomasti muistaa, kun seuraavan kerran pohditaan ruokapaikkaa Porvoossa!

Sinne Porvoo / Hannan soppa

Sinne: sipulikeitto / Hannan soppa

SMAKU / Sinne (Hannan soppa)

Sinne: kurpitsaa ja tyrniä / Hannan soppa

Sinne on aina vaan ihana! Taidetehtaalla jo neljän vuoden ajan vaikuttanut Bistro Sinne on valmistanut Smakua varten täysin vegaanisen annoksen. Sillä sipuli -nimisen annoksen sielu oli maukkaassa sieniliemessä, jonka olisi voinut kuvitella pitävän sisällään lihaa, niin tuhtia se oli. Pehmoisen sipulin ja rapsakoiden spelttien lisäksi lautasella oli spelttioluessa pikkelöityjä kantarelleja. Upea annos!

Jälkkärikin oli kertakaikkisen maittava, vaikka hassutteleva nimi Marja Tyrni ei meikäläisen huumorintajuntaan iskenytkään. Annoksesta löytyi mm. pehmeää kurpitsakakkua, raikasta tyrnisorbettia ja särmää tuovaa lakritsia.

Meat District, Porvoo / Hannan soppa

Meat District. Porvoo / Hannan soppa

SMAKU 2016 (Hannan soppa)

Meat Districtissä olen käynyt aiemmin vain terassilounaalla, jolloin sain syödäkseni parasta ruokaa pitkään pitkään aikaan. Ravintola on sisältä niin tunnelmallinen isoine lihankypsytyskaappeineen ja trendikkäine sisustuksineen, ettei sitä oikein saa sanoiksi puettua. Meat Districtin Smaku-annos on talon jo legendaariseksi muodostunut tartar, jonka liha tulee läheiseltä Bosgårdin tilalta. Yksi parhaista koskaan syömistäni tartareista, no doubt. Tänne on kyllä päästävä piakkoin illalliselle ihan vain aikuisten kesken.

Eloisa / Hannan soppa

Eloisa: toast skagen / Hannan soppa

Porvoon torin laidalta löytyy viini- ja tapasravintola Eloisa, jossa kävimme nauttimassa runsaat saaristolaisleiville kasatut skagenit. Annos oli Smaku-kierroksemme mitäänsanomattomin, mutta paikkana pieni ravintola oli ihastuttava. Rakennus on alunperin toiminut yleisenä käymälään ja varaputkana sekä lappuliisojen toimistona ja nämä vaiheet näkyvät myös ruokalistalla tapassettien nimissä. Kerran kuussa täällä järjestetään viinitastingeja, sellaiselle voisikin joskus osallistua!

Postres / Hannan soppa

Cafe Postres / Hannan soppa

Cafe Postres / Hannan soppa

SMAKU: Cafe Postres / Hannan soppa

Café Postresista löytyy Porvoon parhaat jäätelöt! Smaku-jätskiksi on valikoitunut upea ruskistettua voita ja pinjansiemeniä sisältävä jäätelö. Postresin jädet valmistetaan maidosta ja aidoista makuaineista – ja mikä parasta: niitä saa myös ostaa kotiin pienissä kylmäbokseissa! Jäätelön tekoa pääsee seuraamaan paraatipaikalta niin halutessaan.

Kahvila on tyylikkäästi sisustettu ja pieniä hauskoja yksityiskohtia löytyy sieltä täältä. Tarjolla oli lisäksi herkullisen näköisiä täytettyjä leipiä, kakkuja ja leivoksia. Ja tietenkin listalta löytyy jo Helsingin Postresista tuttu klassikko: yybermakea ja tuhti, mutta ah-niin-ihana tarte tatin! Postresin aamiaista on myös kehuttu, toivottavasti pääsen piakkoin sen testaamaan!

Albario: savulohimousse / Hannan soppa

Alba Riossa nautimme kierroksen viimeisen Smaku-annoksen. Tässä vaiheessa oli koko joukko jo melkoisen täynnä ja ajatus savulohimoussesta ja saaristolaisleivästä tuntui raskaalta. Mousse oli kuitenkin niin ilmavaa ja maukasta, että koko annos katosi lautaselta kuin huomaamatta. Alba Rio sijaitsee jokirannassa vanhassa kauniissa kiinteistössä ja ravintolasali huokuu perinteikkyyttä. Nopea vilkaisu ruokalistaan kertoo, että tänne voisin hyvinkin tuoda esimerkiksi omat vanhempani syömään.

Petri Siren / Hannan soppa

Suklaatasting (Petri's chocolate room) / Hannan soppa

Petri’s Chocolate Room ei ole tällä kertaa mukana Smaku-viikoilla, mutta pieni herkkukauppa kannattaa ottaa mukaan Porvoon visiitin ohjelmistoon. Itse suklaamestari johdatti joukkomme suklaan maailmaan pienen tastingin myötä ja saimme maisteltavaksemme koko kirjon aina kaakaovoista valmiisiin praliineihin. Petri’s Chocolate Roomissa on tarjolla mm. rakkaudella valmistettuja praliineja mitä mielenkiintoisimmissa makuvaihtoehdoissa, suklaalevyjä ja keksejä. Lisäksi myynnissä on valikoituja herkkutuotteita muiltakin valmistajilta (mm. teetä ja maustettuja popcorneja). Laivurinkaduln toimipisteestä saa myös konditoriatuotteita. Petri’s avaa kahvilan Jokikadulle lokakuussa, jolloin nykyinen Simolin-talon myymälä suljetaan.

Gabriel 1763 / Hannan soppa

 

Gabriel 1763 / Hannan soppa

Gabriel 1763 / Hannan soppa

Gabriel 1763 / Hannan soppa

Piipahdimme myös Gabriel 1763:ssa pikkusen pizzalla. Olin kuullut paikan hieman erikoisemmista täytevaihtoehdoista ennakkoon pelkkää hyvää ja tottakai maistoin slaissin kaikkia meille esiteltyjä pizzoja. Näistä on vaikea nimetä suosikkia, nimittäin kaikki olivat erinomaisia!Esimerkiksi  Rautakauppa-pizza pitää sisällään tattia, savuporoa, rosmariinia, pinjansiemeniä, valkosipulia ja chilikastiketta, Sikosaari taas karamellisoitua pekonia, marinoitua kurkkua, korianteria, suolapähkinöitä ja sesaminsiemeniä. Yllättäviä ja jännittäviä täytteitä, kannattaa siis mennä isolla porukalla ja tilata koko lista läpi!

 

*

Retken tarjosi Visit Porvoo