PARASTA PARIISISSA: ALLARDIN LOUNAS

29/12/2014

Jouluaattona suuntasimme lounaalle Saint-German-des-Présiin, Pariisin kuudenteen kaupunginosaan. Olimme varanneet pöydän Alain Ducassen ravintola Allardista jo hyvissä ajoin, ihan vain tyylikkäiden nettisivujen, mielenkiintoisen historian ja hyvän kuuloisen menun takia.

Allard, Pariisi / Hannan soppa

Allard, Pariisi / Hannan soppa

Allard, Pariisi / Hannan soppa

Allardiin sisään astuessa kohtaa ensimmäisenä hovimestarin ja hovimestarin takana hääräävät keittiön pojat. Tunnelma on kuin jostain vanhasta ranskalaisesta elokuvasta, palvelu nuorekkaalla tavalla kohteliasta ja ruokalajit sellaisia, joita on varmasti nautittu bistroissa ympäri Ranskan iät ja ajat. Me päädyimme nauttimaan kolmen ruokalajin lounasmenun ja lisäksi Jaakko otti lasillisen sampanjaa alkuun ja lasin punaviiniä pääruoan kanssa. Minäkin sain punkkua pikkutilkkasen, eikä siitä veloitettu erikseen.

kurpitsa-kastanjakeitto, Allard, Pariisi / Hannan soppa

endiivi-roquefortsalaatti, Allard, Pariisi / Hannan soppa

Minä valitsin alkuruoaksi kurpitsa-kastanjakeiton, Jaakko endiivisalaatin Roquefort-juustolla. Soppa oli samettisen pehmeää ja ihanan kermaista, pikkuriikkisen suolaa kyllä jouduin lisäämään. Pariisissa muuten joka ravintolassa oli suola- ja pippurimyllyt pöydissä, jolloin välttyi siltä omasta mielestäni hitusen nololta pyynnöltä lisäsuolasta. Sen pyynnön joudun kuitenkin esittämään suht usein, nimimerkillä ”eläkeläissuolaaja-84”. Jaakko piti salaatistaan kovasti ja ainoa miinus taisi olla sen jättimäinen koko.

seiti grenoble, Allard, Pariisi / Hannan soppa

skirt steak, Allard, Pariisi / Hannan soppa

Pääruokana minulla oli siimapyydettyä seitiä ”grenoble-tyyliin”, eli reilussa voissa paistettujen leivänmurujen ja kapristen, sekä haudutetun pinaatin kera. Yksi parhaista koskaan syömistäni kala-annoksista, eikä vähiten tuon suhteellisen reippaan voimäärän takia. Kala oli pinnalta rapeaa, sisältä mehevää ja juuri täydellisesti suolattua.

Jaakon skirt steak oli optimimedium ja sen kaverina olleet paistetut perunat ja bearnaise kastike todella maukkaita. Näiden annosten jälkeen alkoi hieman jännittää jälkiruokien koko, nälkä ei nimittäin todellakaan enää ollut.

creme caramel, Allard, Pariisi / Hannan soppa

paistetut hedelmät, Allard, Pariisi / Hannan soppa

Onneksi ne jälkiruoat kuitenkin menevät eri mahaan. Oma creme caramellini oli silkkistä ja kermaista ja itkettävän ihanaa. Jaakon vähän tylsät paistetut hedelmät sen sijaan olivat koko lounaan heikoin lenkki, mutta hyvin nekin näyttivät maistuvan.

Kahden hengen lounas yhden hengen juomilla maksoi 99 euroa. Saapuessamme ravintolaan puoli yhdeltä se oli vielä tyhjillään toista suomalaispariskuntaa lukuunottamatta, mutta lähtiessämme reilua tuntia myöhemmin paikka alkoi olemaan täynnä. Tykkäsimme Allardista ihan hirmuisesti ja seuraavalla Pariisin matkalla täytyy ehdottomasti mennä testaamaan illallinen.

***

Allard

41 rue Saint-André-des-Arts, 75006 Paris