TALVISESONGIN NACHOSALAATTI

12/02/2016

Minua on jo pitkään vaivannut vihersalaatin ja muiden suomalaisten kasvihuonevihannesten syönti Suomessa sydäntalvella. Se määrä energiaa, mitä esimerkiksi kotimaisen kurkun kasvattamiseen tarvitaan on ihan kauhistuttava (lue lisää täältä!). Täytyy kyllä tähän samaan hengenvetoon kuitenkin myöntää, että tuoreista yrteistä en taida olla valmis luopumaan talvellakaan – ilman niitä elämä olisi liian ankeaa! Mutta pienin askelin kohti sesonginmukaisempaa ruokavaliota.

Rakastan salaatteja ja päätinkin haastaa itseni kehittämään erilaisia salaattipohjia ilman sitä varsinaista salaattia. Sesongin kasviksista. Ensimmäisenä nappasin käteeni sen kouluruokailusta tutun salaattiaineksen, kiinankaalin.

Käytän kiinankaalia sillointällöin lämpimissä ruoissa, sillä raakana se on melko mauton. Mauttomuuteen on olemassa kuitenkin tehokas lääke, nimittäin mausteet. Chipotlemajoneesilla mehevöitetty kiinankaali on aivan mahtava salaattipohja tuhdille nachosalaatille. Voit hyvin käyttää bataatin sijaan tai lisäksi myös muita juureksia.  Paprika ei ole vielä helmikuussa sesongissa, mutta jotenkin salaatti kaipasi sen makeutta ja rapsakkuutta. Sen voi toki jättää poiskin.

Nachosalaatti on vähän sellainen överisapuska, eli mistään kevytruoasta ei ole kyse. Mutta on se vaan niin törkeän hyvää! Mitä täytteitä sun nachosalaattiin tulee?

Chipotle-chilit adobo-kastikkeessa löytyvät kaupan texmex-hyllystä säilykepurkissa. Niiden sijaan voit käyttää myös esim. chipotle-tabascoa.

talvi, sesonkiruoka, nachosalaatti / Hannan soppa

TALVISESONGIN NACHOSALAATTI

2:lle

*

1/4 kiinankaalista

0,5-1 dl majoneesia

1 chipotle-chili adobo-kastikkeessa

1 pienehkö bataatti (tai puolikas isosta)

öljyä, savupaprikaa & suolaa

150 g luomunaudan jauhelihaa

0,5 tl kutakin: savupaprikajauhe, chilijauhe, korianterijauhe, juustokuminajauhe, oregano, mustapippuri

1 suippopaprika

muutama aurinkokuivattu tomaatti

fetajuustoa

avokadoa

suolaa & mustapippuria

maissilastuja

ranskankermaa

salsaa

tuoretta korianteria

 

Kuori ja paloittele bataatti. Kierittele palaset öljyssä ja mausta suolalla ja hyppysellisellä savupaprikajauhetta. Paahda 200 asteisessa uunissa, kunnes al dentejä – aika riippuu palojen koosta.

Ruskista jauheliha ja mausta se voimakkaasti suolalla, savupaprikalla, chilillä, korianterilla, juustokuminalla, oreganolla ja mustapippurilla.

Hienonna chipotlechili ja sekoita se majoneesiin. Suikaloi kiinankaali ja hiero majoneesi sen joukkoon. Jaa kiinankaali kahdelle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut bataatit, viipaloitu paprika, kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit, paloiteltu avokado, murusteltu feta ja paistettu jauheliha. Viimeistele ranskankermalla, salsalla, maissilastuilla ja tuoreella korianterilla. Tarjoile esimerkiksi kylmän lagerin kera.