PARIISIN PARAS PHO

06/01/2015

Ei reissua ilman pho-keittoa.

Olimme varanneet hotellin Pariisin 13:sta kaupunginosasta, jossa myös kaupungin ns. China Town sijaitsee. Olin merkannut yhden ravintolan etukäteen Mondon matkaoppaastamme, ja se oli nimenomaan tuolta alueelta löytyvä vietnamilaisravintola Pho 14, jonka naudanliha-riisinuudelikeittoa tunnuttiin ylistettävän monissa muissakin oppaissa.

Avenue de Choisyn varrella on useita muitakin vietnamilaisia (ja kiinalaisia, cambodzalaisia, thaimaalaisia..) ravintoloita – jopa yksi nimeltään Pho 13 – mutta oikean ravintolan tunnistaa (kyltin lisäksi) jonosta raflan edessä. Jonoa ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä istumapaikkoja on sisällä peripariisilaiseen tapaan vieri vieressä ja toiminta on perivietnamilaiseen tapaan hyvin nopeaa ja tehokasta. Meidän edellämme ei onneksi ollut kuin pari tyyppiä, sillä vettä satoi ja oli kylmä – eikä katoksen alla passannut ymmärryksemme mukaan odottaa.

pho14_matka_c_.jpg

Pho 14, Pariisi / Hannan soppa

Ruokalista oli vain ranskaksi (ja vietnamiksi) eikä henkilökunnan englanninkielikään ihan sujuvaa ollut. Helposti kuitenkin saimme tilauksemme hoidettua – otimme molemmat special phot (raa’alla ja ylikypsällä naudanlihalla ja lihapullilla, mutta ilman mahalaukkua) ja jaettavaksi porsaanlihalla täytetyt vietnamilaiset riisijauhoista valmistetut ”raviolit”, jotka tarjoiltiin aasialaisen makkaran kanssa. Jaakko otti ruokajuomaksi oluen ja minä vettä.

Safka tuli pöytään nopeasti ja voi veljet miten hyvää se olikaan! Parempaa soppaa olen tainnut saada vain kerran ja senkin Saigonissa. Phon liemi oli juuri sellaista kuin pitääkin, maukasta ja rakkaudella, pitkään haudutettua. Lihapullat olivat hyviä ja lihaa ja nuudeleita sopivassa suhteessa. Ainoa miinus tuli keiton kanssa tarjotusta sitruunasta – olikohan limet loppu?

Tarjoilijoiden toiminta oli tosiaan ihmeellisen ripeää ja ihmiset vaihtuivat naapuripöydissä sutjakasti – tunnelma oli kuin suoraan Saigonilaisesta pho-ravintolasta. Kahden hengen pho-illalliselle tuli hintaa kolmisenkymppiä.

Tykkäsin!

***

PHO 14
129 ave de Choisy, Quartier Chinois, Pariisi