PARHAAT THAIKKURUOAT

03/04/2016

what to eat in thailand - Hannan soppa

Thaimaalainen ruoka on ihanaa! Olen valmistanut sitä itse (kurkkaa reseptit pad thaihin ja tom yum gaihin) ja syönyt sitä Suomessa thaimaalaisissa ravintoloissa, mutta voi pojat miten ihanaa thaimaalainen ruoka onkaan Thaimaassa! Ihanaa potenssiin sata!

Keräsin tähän postaukseen kahdeksan ehdotonta must eat -ruokaa Thaimaan matkaajille muistilistaksi. Listalta puuttuu toki monta mahtavaa sapuskaa (kuten paistettu riisi, kokonaisena friteerattu kala ja sticky rice mangolla), mutta tässä ne omat lempparini.

pad thai, thaimaan kansallisruoka / Hannan soppa

take out pad thai / Hannan soppa

pad thai / Hannan soppa

genuine pad thai with shrimps / Hannan soppa1. PAD THAI

Ehdoton lempparithaikkuruokani on pad thai eli paistetut nuudelit. Laskimme syöneemme Jaakon kanssa kahden viikon aikana toistakymmentä pad thai -annosta, mikä kertoo paitsi sen herkullisuudesta, myös siitä, että paistettuja nuudeleita on myynnissä joka kadunkulmassa ja kaikissa ravintoloissa. Vielä kotimatkalla lentokoneessakin tarjoiltiin pad thaita. Annos muodostuu paistetuista riisinuudeleista, kananmunasta ja vihanneksista. Yleensä joukossa on myös tofua, kuivattuja katkarapuja ja maapähkinää. Mausteena käytetään kalakastiketta, tamarindia, chiliä ja sokeria. Pad thai on saatavilla yleensä jonkun proteiinilisän kanssa tarjoiltuna, oma lemppariversioni sisältää jättikatkarapuja.

tom yum goong / Hannan soppa

Hanna eating tom yum / Hannan soppa2. TOM YUM GOONG

Toinen klassikkosuosikkini on happaman tulinen keitto, tom yum. Goong lisätään loppuun, jos kyseessä on katkarapuinen versio. Tuhdin mausteinen keitto saa makunsa sitruunaruohosta, kaffir-limetin lehdistä, galangalista, salottisipulista, chilistä, kalakastikkeesta ja limesta. Kunnon keitossa nämä mausteet ovat reiluina paloina sopan seassa, mutta niitä ei ole tarkoitus syödä. Jaakon mielestä tom yum on liian vaikeaa ruokaa, joten hän yleensä päätyy tilaamaan jotain muuta, vaikka keiton mausta pitääkin. Seuraavalla Bangkokin matkallani aion suunnata maistamaan tom yumia Suusta suuhun -blogin vinkkaamaan P’Aor -ravintolaan.

chicken satay / Hannan soppa3. CHICKEN SATAY

Kanavartaiden grillissä tirisevältä ääneltä ja kutsuvalta tuoksulta ei voi Thaimaassa matkustava välttyä. Grillatut, lempeän mausteiset vartaat tarjoillaan useimmiten maapähkinäisen dippikastikkeen kanssa. Myös possusta valmistetut vartaat ovat herkullisia, samoin kaikenlaiset vartaaseen pujotetut liha- ja kalapullat!

thai papaya salad / Hannan soppa4. SOM TAM

Thaimaalainen papaijasalaatti som tam on täydellinen lisuke grilliruoille, mutta myös mainio kevyt ateria ihan sellaisenaan. Som tam valmistetaan vihreästä papaijasta ja maustetaan chilillä, limellä, kalakastikkeella, valkosipulilla ja sokerilla. Intensiivisen maun salaisuus on valmistustavassa: kaikki ainekset nuijitaan morttelissa ja lopputuloksena on mehukas salaatti.

stir fried morning glory, thaimaalainen ruoka / Hannan soppa5. MORNING GLORY

Morning glory, vesipinaatti, on herkullinen aasialainen kasvis, johon ei oikein muualla maailmassa törmää. Suosittelen tilaamaan sitä esimerkiksi paistettuna osterikastikkeen kera.

spring rolls / Hannan soppa6. SPRING ROLLS

Kevätkääryleitä tavataan syödä ympäri Aasian, myös Thaimaassa. Täytteenä voi olla mitä vain, useimmiten vihanneksia ja lihaa tai mereneläviä. Uppopaistetut kääryleet tarjoillaan maukkaan dippikastikkeen kanssa. Me tilasimme usein yhden annoksen spring rollseja jaettavaksi alkupalaksi.

thai pork salad larb mu / Hannan soppa7. LAAB MOO

Laab (tai larb) on salaatti, jossa ei ole salaattia, vaan lihaa. Moo tarkoittaa possua ja on minun suosikkini, mutta laab on saatavilla myös muusta lihasta valmistettuna. Jauheliha on paistettu ja maustettu voimakkaasti kalakastikkeella, limellä, chilillä, paahdetulla jauhetulla riisillä (jota ostin kotiintuomisiksi ihan tämä salaatti mielessäni) ja yrteillä. Laab moon kaveriksi kannattaa tilata som tam.

soft shell crab / Hannan soppa

8. SOFT SHELL CRAB

Näitä herkkupaloja voisin syödä ämpärillisen. Pehmeäkuoriset ravut on ruoka, jonka valitsen oikeastaan aina, jos sitä vaan on tarjolla (Southparkin uudella listalla muuten on, vink vink!). Aasiassa soft shell crabit, kuten muutkin äyriäiset, ovat meikäläisittäin varsin edullisia, joten niitä kannattaa syödä sielunsa kyllyydestä. Parhaimmillaan nämä rapuset ovat uppopaistettuina suolalla, mustapippurilla ja limemehulla maustettuna.

sugar cane juice / Hannan soppa

+ extra: SUGARCANE JUICE

Kaiken tämän mässäilyn jälkeen mahtaa olla jano! Thaimaalaisen ruoan kanssa kyytipoikana toimii mainiosti paikallinen olut, kuten Chang. Nesteytyksestä pitää kuitenkin paahtavassa kuumuudessa pitää huolta ja veden lisäksi kannattaa nauttia nuorten kookosten vettä suoraan pähkinästä sekä hauskan makuista sokeriruokomehua (nam oi).