Illallinen Istanbulin kattojen yllä

21/08/2013

Perjantai-iltana Istanbulissa emme syöneet kebabia. Perjantai-iltana Istanbulissa söimme seitsemän ruokalajin illallisen yhdessä kaupungin parhaista ravintoloista. Se ravintola oli paikallisen julkkiskokin, Suomessa syntyneen ruotsalais-turkkilaisen Mehmet Gürsin Mikla.

rooftop bar / Mikla

Mikla sijaitsee Marmara Pera Hotellin yläkerrassa ja alkudrinksut nautimme monen muun tavoin raflan crazy coolissa kattobaarissa, josta on huikeat näkymät yli Istanbulin.

Etukäteen hieman pelkäsimme nälkätilanteen puolesta, päivällä kun tuli heitettyä se kuusituntinen ruokarundi. Onneksi kuitenkin maha kurni yhdeksän aikaa illalla eikä alkuperäissuunnitelmaa maistelumenun syömisestä tarvinut muuttaa. Otimme myös menulle mätsätyn viinipaketin, joka koostui yksinomaan turkkilaisista viineistä.

grouper

Keittiö tervehti meitä alkuun oliiviöljy-valkoviiniliemessä lilluneella raa’alla juovahammasahvenella (grouper). Mainiota. Mainiota oli myös laseihin kaadettu kuohari, Cameo D’oro.

salaatti / Mikla

Ensimmäinen alkuruoka, Vegetables and Zeytinyagli, tuntui lähinnä vitsiltä. Lautaselta löytyi sitä sun tätä pikkelöityä kasvista ja muutamaa eri kastiketta. Annos näytti ensimmäistä vuotta ravintolakoulua käyvän kokkiopiskelijan onnettomalta yritykseltä tehdä fine dining-lautanen. Pakasteherneet tomaattimurskassa eivät hurmanneet. Dolucan Kav Narince onneksi paransi mieltä.

Sardines / Mikla

Edellisen annoksen aiheuttama mielipaha oli äkkiä tipotiessään, kun pöytään kannettiin Balik Ekmek, eli rapeita sardiineja ja sitruunamajoneesia. Paikallinen sauvignon blanc istui annoksen kanssa ihanasti.

tenderloin / Mikla

Viimeinen alkuruoka oli paras kaikista: Dried Tenderloin and Hummus. Lautaselta löytyi myös ”birdshit paste”, jonka räväkkä tarjoilittajattaremme vakuutti olevan pistaasitahnaa ja täysin turvallista syötävää. Oli mitä oli, niin hyvää se oli.

Grouper / Mikla

Ensimmäinen pääruoka oli amusesta tuttua grouperia. Kala oli saanut kypsyä matalassa lämmössä pitkään ja hartaasti, ja se tarjoiltiin paahdettujen tomaattien, kapristen, oliivien ja ruohosipuli-viikunavinegretin kera. Kerrassaan suussa sulavaa.

lamb / Mikla

Karitsan potkan kera tarjoiltiin savustettua munakoisotahnaa, jogurttia, herneitä ja luumua. Lempirypäleeni shiraz kasvaa myös Turkissa hyvällä menestyksellä, sen todisti lasiin kaadettu Sarafin.

cheese / Mikla

Rapean leipäsiivun kera tarjoiltiin juustoa, hunajaa ja saksanpähkinätahnaa.

sütlac / Mikla

Jälkiruokana nautimme riisivanukasta omenasorbetin kera. Annos ei ollut sieltä fine dineimmästä päästä, mutta hyvin se alas saatiin turkkilaisen jälkkäriviinin avittamana.

Kaikenkaikkiaan Mikla oli hieno illalliskokemus sitä alkusalaattia lukuunottamatta ja hintansa väärti. Tarjoilu pelasi ja juomat tukivat ruokia. Turkkilaiset viinit yllättivät positiivisesti, toivottavasti kotoinen pitkäripaisemmekin havahtuisi ottamaan niitä valikoimiinsa.

Menu 225 TL + juomapaketti 120 TL eli n. 130 euroa per nuppi.

*

Mikla, The Marmara Pera Hotel, Meşrutiyet Caddesi 15, Beyoğlu, İstanbul

*

Kuvat ensimmäistä Instagram-otosta lukuunottamatta otti Jaakko.