LAKRIDS-ILLALLINEN RAVINTOLA RAGUSSA

29/02/2016

Ravintola Ragussa järjestettiin pari viikkoa sitten ihan huikea illallinen, jolla sain kunnian olla mukana. Illan päätähtenä loisti lakritsi, jota löytyi jokaisesta annoksesta aina keittiöntervehdyksestä jälkkäriin asti.
Ravintola Ragu Helsinki restaurant / Hannan soppa

Sasu Laukkonen, Mickel Marschall, Antti Asujamaa, Ragu / Hannan soppa

Illallisen takana oli Lakrids by Johan Bülow, tuo Tanskan lahja lakritsin rakastajille. Keittiössä lakritsitaikojaan taikoivat Ragun oma Antti Asujamaa, Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen, Gagun Olli Kuokkanen sekä tanskalainen Michelin-kokki Mikkel Marschall. Ragussa olen viimeksi käynyt viime keväänä Taste of Helsinki -safarilla, jossa maisteltiin niinikään lakritsia sisältänyt ylihyvä jälkiruoka-annos.

Antti Asujamaa / Hannan soppa

Amuse, Lakrids dinner, Antti Asujamaa / Hannan soppa

Lakrids Dinner, Jenni Häyrinen / Hannan soppa

Alisa Wilska, alkuruoka, Ragu / Hannan soppa

Lakrids dinner, alkuruoka / Hannan soppa

Antti Asujamaan annokset aloittivat illallisen. Ensimmäisenä saimme lusikoitavaksi ihanan pehmoista maa-artisokkakeittoa, jonka kanssa tarjoiltiin pikkelöityä cantaloupe-melonia ja lakritsinäkkäriä. Toisena vuorossa oli suussa sulavia kampasimpukoita kurpitsan, kurpitsansiemengranolan ja lakritsimajoneesin kera. Aivan mieletön annos, jota lasiin kaadettu Vignaioli Contrà Soardan Vespaiolo 2012 täydensi upeasti.

Blogikamukauneutta edustavat yllä Liemessä-blogin Jenni ja Suusta suuhun -blogista tuttu Alisa, jotka muuten kävivät yhdessä herkullisen kuuloisella ruokamatkalla Bangkokissa ihan vastikään. Kannattaa kaivella rouvien blogeja matkavinkkien suhteen!

Lakrids Dinner Sasu Laukkonen Hannan soppa

Cleto Chiarli Vecchia Modena Lambrusco di Sorbara / Hannan soppa

tartar Lakrids dinner ravintola Ragu / Hannan soppa

Suosikkikokkini Sasu Laukkosen ensimmäinen annos oli härkätartar, jonka sekaan oli jauhettu reilulla kädellä myös naudanrasvaa. Hieman pliisun makuinen liha antoi lisukkeiden loistaa: raparperisinappi ja lakritsipaahdetut sipulit olivat ihania. Ihanaa oli myös annoksen kanssa tarjottu Cleto Chiarlin lambrusco – illan paras viiniparitus! Viinin kuplat raikastivat tuhtia liha-annosta ja raikastivat sen rasvaisuutta.

WTD Nata ja lambrusco / Hannan soppa

Sasu Laukkonen: kukkakaalia ja lakritsaa / Hannan soppa

Sasun toinen annos piti sisällään lakritsilla maustettua kukkakaalia jos jonkinlaisessa muodossa. Pitää kotikeittiössäkin muistaa tuo lakritsin ja kukkakaalin yhdistelmä! WTD-Nata tuossa yllä haistelee ruoalle paritettua biodynaamista Annickia (Cosimo Maria Masimi), joka taisikin olla illan suosikkiviinini!

pork belly with liquorice / Hannan soppa

Lakrids dinner / Hannan soppa

Hyvistä annoksista on vaikea valita omaa suosikkiaan, mutta kyllä Bornholmin saarella kasvaneen porsaan yybermurea 42 tuntia hautunut belly juurisellerin, rakuunan, lakritsin ja ruskistetun voin kanssa vain vei voiton. Annos oli iso ja masu jo melkoisen täynnä, mutta muruakaan en jättänyt.  Possun kanssa tarjoiltiin kuivatuista nebbiolo-rypäleistä (hmm, eli niinku rusinoista?) valmistettua punaviiniä, Fruttaio Ca´Rizzieri Sfursat di Valtellina 2010:ä.

Lakrids dinner dessert / Hannan soppa

Illan kruunasi Marschallin upea jälkiruoka tyrnistä, lakritsista, valkosuklaasta ja jogurtinkaltaisesta ymeristä. Annos oli juuri niin raikas, miltä näyttääkin – täydellinen päätös tuhtien makujen täyttämälle illalliselle.

Dinneristä kirjoittivat myös Vaimomatskuu (kiitos, kopsasin sinulta viinien nimet!), 52 weeks of deliciousness, Tiskivuoren emäntä ja WTD.

//

Illallisen tarjosi Lakrids by Johan Bülow