#VISITSWEDEN / FOODIEPÄIVÄ TUKHOLMASSA

24/06/2014

Vietin toissaviikolla huikean hienon päivän mitä parhaimmassa seurassa rakkaan naapurimaamme pääkaupungissa. Tukholma on yksi lempikaupungeistani, jonne tulee kuitenkin reissattua ihan liian harvoin. Viime syksyllä vietimme kaupungissa muutaman päivän ja tykästyimme entistä enemmän. Ihanat kahvilat, myymälät, ravintolat ja tietenkin ihmiset – Stokiksessa on tunnelmaa!

Reissun tarjosi VisitSweden, kiitos nastasta päivästä!

Pom & Flora, Stockholm / Hannan soppa

Pom & Flora, Stockholm / Hannan soppa

Pom & Flora, Stockholm / Hannan soppa

Arlandasta suuntasimme suoraan trendikkääseen Söderiin ja aamupalalle iki-ihanaan Pom & Floraan. Nautin vastapuristettua porkkana-appelsiinimehua ja herkullista lattea kahvilan perustajan Anna Axelssonin kertoillessa koko homman historiasta. Pom & Flora perustettiin reilu vuosi sitten, kun parin pienen lapsen äiti kaipasi fiksumpaa duunia ravintoloiden vuorotöiden sijaan. Kahvilan saavutettua nopeasti suuren suosion, kiitos järkevien hintojen ja aina tuoreiden lounassalaattiraaka-aineiden, siirtyi myös Annan mies Rasmus huippukokin töistään pyörittämään perheyritystä. Blogikollegani kiittelivät voileipiään ja smoothieitaan, myös vegaanilla oli valinnanvaraa.

Pom & Flora / Bondegatan 64, Stockholm

Cajsa Warg, Stockholm / Hannan soppa

Pärlans, Tukholma / Hannan soppa

Pistaasi-suklaajäätelö, Chokladfabriken, Tukholma

Kahvilasta kipitimme pienelle shoppailuturneelle Söderin ihaniin putiikkeihin. Vierailimme Saltå Kvarnissa, Cajsa Wargissa, Pärlansilla ja Chokladfabrikenissa, jossa myymäläpäällikkö kierrätti meitä ympäriinsä kertoillen toiminnasta. Paitsi ihania konvehteja, suklaalevyjä ja vaikka hääkakkuja, valmistetaan suklaatehtaalla myös pökerryttävän herkullisia jäätelöitä – pistaasia ja tummaa suklaata sisältävä oli paras pistaasijätski ikinä!

Cajsa Warg / Renstiernas Gata 20, Stockholm

Chokladfabriken / Renstiernas Gata 12, Stockholm

Pärlans / Nytorgsgatan 38, Stockholm

Saltå Kvarn / Renstiernas Gata 27, Stockholm

Proviant, Stockholm / Hannan soppa

Gris, Proviant, Stockholm / Hannan soppa

Lounaan (jonka biffasi Taste of Helsinkiä ja Taste of Stockholmia sponssaava Electrolux) nautimme Proviantissa, jonka keittiössä häärää yksi Ruotsin kokkimaajoukkueen jäsenistä (tyypin nimi jäi valitettavasti epätietoisuuteen, eikä armoton googlettaminenkaan auttanut). Valitsin varsin rustiikkiselta lounasmenulta pitkäänhaudutettua possun lapaa uusien perunoiden, herneiden ja purjon kera. Ruoka oli hyvää ja sitä oli runsaasti. Matkin seurueemme viiniasiantuntijaa ja lasiini kaadettiin Sebastien Brunet’n Reneissance Vouvrayta. Possu ja valkkari -paritukseen aion perehtyä syvemminkin, jätte gott! Pidin Proviantista kovasti, paikan atmosfääri oli ihastuttavan tukholmalainen. Tänne illalliselle ensi kerralla, check.

Proviant / Sturegatan 19, Stockholm

Sayan Isaksson / Hannan soppa

Råkultur Sushi / Hannan soppa

Ehkä suurimman vaikutuksen meikäläiseen reissullamme teki syötävän söpö Sayan Isaksson ja hänen kolme ravintolaansa. Ujo keittiömestari on tällä hetkellä yksi Ruotsin kokkitaivaan merkityksellisimmistä tähdistä ja ravintolansa tupaten täynnä päivästä ja illasta toiseen. Kaikki kaverin raflat löytyvät saman katon alta: yläkerrassa on viimeisen päälle fine diningia harjoittava Esperanto, keskellä innovaativista sushia (kuvassa ankanrinta sekä savukala-kurkku) tarjoileva Råkultur ja kellarissa vastikään avattu cocktailit ja japanilaisen ”pubiruoan” taitava Shibumi. Lienee sanomattakin selvää, että haluan päästä syömään noihin kaikkiin. Tai ei, en halua, vaan vaadin.

ESPERANTO, RÅKULTUR & SHIBUMI / Kungstensgatan 2, Stockholm

Martin Berg, Green Rabbit / Hannan soppa

Green Rabbit, Stockholm / Hannan soppa

Piipahdimme myös Mathias Dahlgrenin ja Martin Bergin (kuvassa) perustamassa ruisleipäleipomo Green Rabbitissa, jossa saimme maisteltavaksemme hapanjuurileipien lisäksi ihan mieletöntä omenakakkua, jonka yhtenä raaka-aineena on tietenkin hapanleipä. Martinin lisäksi puotia pyörittää ihastuttava ja maanläheinen Tina Fernlund, joka muutti Gotlannista Tukholmaan saadakseen työskennellä yhdessä arvostamiensa herrojen kanssa. Kotiin viemisiksi saimme vielä puolikkaat limput pomeranssilla maustettua Gotlandia, joka oli suunnilleen maailman parasta voin ja juuston kanssa nautittuna.

Green Rabbit / Tegnérgatan 17, Stockholm

Smaka på Stockholm / Hannan soppa

Ennen illallista pyörähdimme vielä Smaka på Stockholm -tapahtumassa, jonne tiemme johdatti Proviantissa seuraamme liittynyt paikallinen ruokakriitikko, ruokasivu Taffelin perustaja Lisa Förare Windbladh. Kyseiset ruokafestarit  on järjestetty jo 23:n vuoden ajan Kungsträdgårdenissa. Tarjolla on laaja läpileikkaus tukholmalaisesta ravintolaskenestä, noin 25 eri ravintolaa ja ruokarekkaa vuosittain. Me maistelimme Specerietin kojulta ihanaa tarte flambéeta parsalla, sipulilla ja kermaviilillä ja siirryimme sitten nauttimaan auringosta ja miedoista alkoholijuomista.

Speceriet on myös seuraavan Tukholman reissun must visit -listalla. Kyseessä on paljon suitsutusta saaneen Gastrologikin seinänaapurissa sijaitseva pikkuveli: huippuruokaa huippuraaka-aineista vähän kesympään hintaan. Ei pöytävarauksia.

Toim. huom. Smaka på Stockholm ei ole Taste of -festivaali, Taste of Stockholm järjestetään Spiritmuseumilla syyskuussa.

Champagne, wine, stockholm, Lux

Kampasimpukkaa, lipstikkaa ja kylmää tomaattikeittoa, Lux / Hannan soppa

paahtopaistia ja parsaa, Lux Dag för Dag / Hannan soppa

Päätimme hauskan ja hervottoman herkullisen päivämme illalliseen Lux Dag för Dagissa, jota muuten kaavailin yhdeksi edellisreissumme illalliskohteeksi. Silloin emme käyneet, mutta toiste menen mieluusti! Valitsin alkuruoaksi kampasimpukoita ja kylmää tomaattikeittoa lipstikan kera. Ihastuttava kokonaisuus – lipstikkaa soisi näkevän enemmänkin ravintoloiden listoilla. Deutzin samppanja toimi paitsi alkumaljana, myös kampasimpukoiden kanssa kivasti. Pääruoan paahtopaisti parsan ja ruskistetusta voista valmistetun majoneesin kera oli tuhti mutta maukas annos, jonka kanssa siemailemani Pieropanin Soave Classico osui poskettoman hyvin yksiin. Pyh klassisille punkkua punaiselle lihalle -parituksille! Erityismaininta pitää vielä antaa asiallisen rennolle palvelulle ja kauniille miljöölle.

Lux Dag för Dag / Primusgatan 116, Stockholm

***

Kotiin puolen yön jälkeen saapui väsynyt, mutta onnellinen ruokabloggaaja. Mukana matkalla olivat Chocochilin Elina, Siskot kokkaa-blogin Nelle, Paikka auringossa -blogin Dorit ja viinitietäjä Ilbe Elämän pienet ilot -blogista. Kiitos vielä VisitSweden ja ihana oppaamme Joonas – kunnes jälleen kohtaamme!