BANH MI // VIETNOMNOM

19/09/2014

Taannoisen Ravintolapäiväravintolamme Vietnomnomin listalla oli nauta- ja tofuphn lisäksi possutäytteisiä banh mi -patonkeja. Vietnamilaisen patongin sisällä on useimmiten maksapasteijan ja pikkelöityjen vihannesten lisäksi erilaisia possumakkaroita, parhaassa Saigonissa syödyssä oli yhteensä kahdeksaa erilaista! Emme olleet ihan niin kunnianhimoisia ja täytimme omamme porsaan fileleikkeleellä ja lauantaimakkaralla, joka rakenteeltaan ja miedolta maultaan muistuttaa paljon sikäläisiä makkaroita.

Tein pikkelin muutamaa päivää etukäteen retikasta ja porkkanasta Viet World Kitchenin reseptin mukaisesti. Patonki kannattaa syödä mahdollisimman pian, mutta tutkimuksiemme mukaan ne ovat hyviä vielä päivän ja jopa parinkin päästä. Leivän Vietnomnomiin hankin Kanniston leipomosta, leipurit valmistivat vehnäpatongit tilauksesta vaikka kyseinen tuote ei perusvalikoimaan kuulukaan. Kutsuisin tätä palveluksi.

Tsekkaa myös tofu banh mi!

Banh Mi, Vietnomnom / Hannan soppa

POSSU BANH MI

*

do chua (banh mi -pikkeli):

450 g retikkaa

1 porkkana

1 tl suolaa

2 tl + 1,25 dl sokeria

3 dl etikkaa

2,5 dl kädenlämpöistä vettä

srirachamajoneesi:

1 dl majoneesia

1-2 rkl srirachaa

½ limen mehu

1 rkl soijakastiketta

lisäksi:

patonkia

maksapasteijaa

kurkkuviipaleita

possun fileleikkelettä

lauantaimakkaraviipaleita

korianteria

 

Kuori retikka ja porkkana ja leikkaa ne ohuehkoiksi tikuiksi. Hiero sekaan suola ja 2 tl sokeria, kunnes tikut ovat taipuisia (pari minuuttia). Siivilöi ja huuhtele. Siirrä tikut purkkiin. Yhdistä loput sokerista etikkaan ja veteen, sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada vihannesten päälle. Anna marinoitua tunti huoneenlämmössä tai siirrä jääkaappiin odottamaan käyttöä – pikkeli säilyy hyvänä kylmässä pari viikkoa.

Yhdistä majoneesin ainekset keskenään, tarkista maku ja säädä se mieluisaksi.

Halkaise patonki ja voitele maksapasteijalla ja srirachamajoneesilla molemminpuolin. Täytä patonki porkkana- ja retikkapikkelillä, kurkkusiivuilla, fileleikkeleellä ja lauantaimakkarasiivuilla. Viimeistele tuoreella korianterilla ja srirachatöräyksellä.

Nauti heti tai kääri voipaperiin ja syö vielä saman päivän aikana.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.