KIPAKAN MAUSTEINEN UUNIOMENASOSE

18/10/2016

uuniomenasose / Hannan soppa

Vielä on omenoita jäljellä!

Meidän pihalla ei valitettavasti omenapuita ole (vielä?), mutta onnekseni saimme käydä naapurin puolella omppuvarkaissa. Ensimmäisestä ämpärillisestä söimme suurimman osan ihan sellaisenaan, mutta osasta tein ihanaa mausteista omenasosetta aamupuuron kaveriksi. Yksi ämpärillinen odottaa vielä verannalla, siitä teen vieläkin mausteisempaa chutneyta. Mutta siitä lisää loppukuusta..

uuniomenasose / Hannan soppa

Tämän uuniomenasoseen reseptin nappasin ihanasta Yummy Baker-blogista, jossa on muuten upea uusi blogi-ilme. Anskun reseptit saavat joka kerta veden kielelle, enkä ole koskaan epäonnistunut hänen ohjeillaan. Lämmin suositus siis Yummy Bakerille.

Omenasoseen salaisuus on slow food menetelmässä ja jouluisissa mausteissa. Omenalohkot pehmenevät miedossa uunin lämmössä usean tunnin ajan ja lopputuloksena on paahtunut ja mausteinen, ihanan paksu sose. Ja mikä parasta: soseeseen ei lisätä sokeria ollenkaan, joten sitä voi huoletta lusikoida puuron joukkoon vähän enemmänkin. Toimii myös lettujen kanssa!

mausteinen uuniomenasose / Hannan soppa

MAUSTEINEN UUNIOMENASOSE

*

2 kg omenoita (kota poistettuna)

1 rkl sitruunan mehua

2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

0,5 tl jauhettua neilikkaa

0,5 dl vettä

Leikkaa omenat lohkoiksi ja laita ne muiden ainesten kanssa isoon uunipataan. Sekoita. Laita kannella peitetty pata 150 asteiseen uuniin ja kypsennä 1,5 tuntia pari kertaa välissä sekoittaen. Ota kansi pois ja jatka kypsentämistä toiset puolitoista tuntia välillä sekoittaen.

Soseuta omenat sileäksi sauvasekoittimella. Purkista kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin.

Omenasose säilyy jääkaapissa noin viikon. Pakasta osa soseesta myöhempää käyttöä varten.