INTIALAINEN OMENACHUTNEY

27/10/2016

Omenachutney / Hannan soppa


Kaupallinen yhteistyö: OBH Nordica

Olen elämäni aikana tyhjiöinyt hirmuisen määrän asioita. Ollessani vielä ravintola-alalla käytin vakumointilaitetta päivittäin. Sillä saatiin pidennettyä raaka-aineiden ja valmiiden ruokien säilyvyyttä ja samalla pienennettyä pakastimeen menevien tuotteiden tilavuutta. Vakumointi on jollain erikoisella tavalla ihan todella koukuttavaa ja niinpä tartuin epäröimättä OBH Nordican ehdotukseen yhteistyöstä Food Sealer laitteen parissa.

OBH Nordica Food Sealer / Hannan soppa

Food Sealer on siis laite, jonka avulla jopa viisinkertaistaa elintarvikkeiden säilyvyyden, suojaa niitä kylmävaurioilta ja marinoi muutamassa minuutissa. Laite toimii niin, että se imaisee pussista hapen pois, jolloin tuotteet myös menevät huomattavasti pienempään tilaan. Ihan huisin kätevää esimerkiksi syksyn sadon säilömisessä – Food Sealerin avulla marjoja tai sieniä mahtuu pakastimeen isompi määrä. Laite helpottaa myös ainaisen hävikkitaistelun kanssa, kun tuotteet säilyvät pidempään. Esimerkiksi vihannesten säilyvyys jääkaapissa nelinkertaistuu ja liha säilyy pakastimessa vakumoituna kuusi kertaa pidempään. Tyhjiöintipussit ovat pestäviä ja uudelleen käytettäviä, mistä myös iso plussa! Tyhjiöpakkaamista käytetään myös ravintoiloista tutussa sous vide -kypsennyksessä ja siihen pitää kyllä ehdottomasti perehtyä nyt, kun vakumointilaite kotoa löytyy.

OBH Nordica Food Sealer Chef / Hannan soppa omenoiden pakastaminen tyhjiöimällä / Hannan soppa

Tämä syksy oli erinomainen omenien suhteen ja vaikka meillä ei omaa puuta olekaan, sain naapurilta omppuja säilöttäväksi asti. Valmistin osasta ihanaa mausteista uuniomenasosetta, joka on ihan parasta aamupuuron joukossa. Osan omenoista taas lohkoin pakastimeen odottamaan akuuttia omenapiirakan himoa (ne toimivat myös loistavana pikkuvälipalana taaperoille!) ja lopuista keittelin aivan jumalaista mausteista ja kirpsakan etikkaista intialaishenkistä chutneyta.

Chutney on eräänlainen etikkainen ja hieman suolainen hillo, joka tyypillisesti valmistetaan jostain hedelmästä ja tarjoillaan intialaisten ruokien kera. Maustoin omenachutneyn mm. sumakilla ja maustepippurilla, mutta mausteita ja niiden määrää voi jokainen varioida oman maun mukaan.

Säilöntähommien lisäksi Food Sealer on supernäppärä marinoinnissa. Perinteisesti sitä käytetään erilaisten lihojen marinoimiseen – aikaa menee tällä tavalla vain pari minuuttia – mutta minäpä kokeilin marinoida sillä syksyn hittituote Härkistä! Mitenkäs se sitten sujui ja mitä siitä syntyi – siitä lisää viikonloppuna! Sen verran voin paljastaa, että sen ruoan kaveriksi sopii ihan täydellisesti tämä koukuttava chutney, jonka resepti löytyy postauksen lopusta.

 

ARVONTA!

Sain OBH Nordicalta myös kaksi Food Sealer Chef laitetta arvottavaksi lukijoideni kesken. Osallistu kertomalla kommenttikenttään, että mitä sesonkiherkkuja olet säilönyt ja mitä haluaisit kokeilla säilöä laitteella. Arvonta-aika päättyy 3.11.2016 klo 23:59. Arvonnan säännöt löytyvät täältä.

Arvonta on päättynyt! Kiitos kaikille osallistuneille. Toinen voittaja on Linda kommentillaan ”Tänä vuonna tuli säilöttyä erilaisia hilloja (esim. uuniomenaa kuten sinäkin) ja raparperichutneya lasipurkkeihin, kannatarellipyrettä risottoa varten pakkaseen ja hapankurkkuja. Tuollainen laite olisi kieltämättä kätevä pakastettavien tuotteiden kanssa. Laittaisin vakuumipusseja koloihin joihin ei pakasterasiat mahdu ja erityisesti lihoihin ja kaloihin joihin tulee helposti makuhaittoja pakkasessa vaikka kuinka yrittäisi suojata.”  Toisen tyhjiöintilaitteen voitti Ansku kommentillaan ”Paljon tulee säilöttyä kaikenlaista pakkaseen talven varalle. Vakumointi kiinnostaisi eniten sienien sekä miehen pyytämien hirven , lintujen ym. lihoja varten. Tuo marinointi asia oli aivan uusi itselle, sitä myös haluttaisi testata!” Voittajiin on otettu yhteyttä.

omenachutney / Hannan soppa

OMENACHUTNEY

*

500 g omenoita (kuorineen, mutta ilman kotaa)

250 g rusinoita

1 pieni sipuli

3 valkosipulinkynttä

½ punainen paprika

1,5 rkl sinapinsiemeniä

1 rkl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua maustepippuria

1 tl curryjauhetta

1 tl suolaa

1 tl chilihiutaleita

1 tl sumakkia

350 g ruokosokeria

3,5 dl omenaviinietikkaa

 

Leikkaa omenat kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi paprika. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Pienennä lämpöä ja anna chutneyn muhia pehmeäksi ja paksuhkoksi noin 45-60 minuutin ajan aina välillä sekoitellen. Anna jäähtyä ja säilö esimerkiksi tyhjiöimällä. Anna tekeytyä päivä-pari ennen käyttöä- Voit myös pakastaa osan myöhempää käyttöä varten. Sopii lisukkeeksi mm. erilaisille intialaisille ruoille.

***

indiedays blogirinki yhteistyö

Yhteistyössä OBH Nordica