SYKSYN SUOSIKKI: SIENIRISOTTO

26/09/2016

Suppilovahverorisotto

Toissaviikonlopun mökkireissulta tarttui matkaan reilu kymmenen litraa suppilovahveroita. Meikäläisellä ei kärsivällisyys riitä marjametsässä kyykkimiseen, mutta sienestää voisin tuntikaupalla. Kai se on saaliin määrä, joka motivoi – ämpäri täyttyy suppilovahveroista paljon nopeammin kuin mustikoista.

Nappasin matkaan yhden litran suppiksia, kun poikkesimme kotimatkalla pikkusiskoni uudessa kodissa. Superkumminakin tunnettu sisko muutti opintojen perässä Mikkeliin ja pitihän se opiskelijaboksin keittiö heti päästä testaamaan. 

Päädyin tekemään suppiksista risottoa. Suppilovahverorisotto on ehkäpä lempparini syksyn sieniruoista ja usein kokkaan sitä myös rapujuhliin alkuruoaksi. Voit valmistaa risoton muistakin sienistä, kuten kantarelleista, orakkaista tai ihan herkkusienistä. Ainoa oikea yrtti sienirisottoon on mielestäni timjami. 

Suppikset sopivat myös aasialaisiin ruokiin, kokeile vaikka tätä korealaista suppilovahvero-japchaeta!

Suppilovahverorisotto / Hannan soppa

SUPPILOVAHVERORISOTTO

4:lle

*

1 sipuli

1 rkl voita

3,5 dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä

n. 1 l kasvislientä

1 l tuoreita suppilovahveroita

1/3 pnt timjamia

25 g voita

60 g parmesania

suolaa & mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi kasarissa tai kattilassa ja kuullota sipulia siinä muutaman minuutin ajan. Lisää kasariin riisit ja kuullota hetki, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää sitten viini ja anna imeytyä riiseihin. Lisää kasvislientä riisien joukkoon kauhallinen kerrallaan, anna aina edellisen kauhallisen imeytyä ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente. Paista sillä aikaa suppilovahverot pannulla omassa nesteessään (voit pilkkoa niitä aluksi halutessasi, itse tykkään kokonaisista sienistä risoton joukossa). Kun riisi alkaa olla kypsää, sekoita joukkoon paistetut sienet. Mausta risotto voilla, raastetulla parmesanilla, hienonnetulla timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Valmis risotto on ennemminkin juoksevaa, kuin paksua puuroa, joten lisää tarpeen mukaan kasvislientä. Tarjoile heti!