SEIKKAILU MEKONGILLA

03/08/2014

Mekong, Vietnam / Hannan soppa

Mekong delta, Vietnam / Hannan soppa

Mekong, Vietnam / Hannan soppa

Taannoisella Vietnamin reissullamme vietimme myös päivän Mekong-joella. Joki on yksi maailman suurimmista virraten Tiibetistä Etelä-Kiinan mereen kulkien monen Aasian maan halki. Olen aiemmin lomaillut Mekongin varrella muutama vuosi sitten vieraillessani ystäväni vanhempien luona Phnom Penhissä Kambodzassa. Tällä kertaa maisemat olivat aika erilaiset.

Mekong Deltan alueella Vietnamissa kasvaa riisiä enemmän kuin Koreassa ja Japanissa yhteensä, mutta alueella kasvatetaan myös hedelmiä ja kasviksia, kalaa unohtamatta. Puolentoista tunnin ajomatkan aikana huomiomme kiinnittivät riisipeltojen keskellä törröttävät hautakivet – perheenjäsenet tavataan haudata lähelle kotitaloa, useimmiten riisipellolle tai puutarhan perällä olevalle hautuumaalle.

evästä Mekongilla / Hannan soppa

Retkiä Mekongin alueelle tarjoavat monet yritykset, me päätimme lähteä reissuun päivän varoitusajalla, joten buukkasimme matkan hotellimme yhteydessä toimineesta matkatoimisto Buffalo Toursista. Halvemmallakin olisi varmasti päässyt, pulitimme puoli päivää kestäneestä auto- ja veneajelusta (ja ravintolakäynnistä) n. 70 € per naama. Kannattaa siis vertailla hintoja – tosin halvintakaan ei kuuleman mukaan kannata ottaa: autoissa ei ole ilmastointia, joelle suunnataan onnettomilla paateilla ja lounas tarkoittaa riisiä tai nuudelia. Meidän kohdallamme puitteet olivat kunnossa. Kanssamme matkaan lähti ihastuttava australialaispariskunta ja päivä oli hauska ja mielenkiintoinen.

käärmeviina / Hannan soppa

Käärmeviinaa Mekongilla / Hannan soppa

lady making ricepapers / Hannan soppa

Mekong / Hannan soppa

Ihmeteltyämme kelluvia marketteja, kauniisti maalattuja laivoja ja elämää joella hyvän tovin parkkeerasi vene laituriin ja piipahdimme pienelle kookoskarkkitehtaalle. Mammat käärivät rivissä pehmeitä karamellejä papereihin ja turistit räpsivät kuvia. Samalla pääsimme ihmettelemään mm. riisipaperin valmistusta ja maistamaan suhteellisen pelottavaa käärmeviinaa. Koko tehdasmeininki vaikutti olevan suuri turisteille suunnattu show, mutta taitaa niitä olla huonompiakin keinoja elättää perhe. Kotiintuomisiksi ostimme kookosnamuja ja komeat salaattiottimet.

lunch at Mekong / Hannan soppa

spring rolls / Hannan soppa

elephant ear fish / Hannan soppa

Lounasta nautimme hedelmätarhan keskellä olleessa ravintolassa, joka oli tyystin turistilaumoja varten rakennettu. Ruoka oli jokatapauksessa hyvää ja elefantinkorvakala hauska elämys. Palvelu oli superherttaista, vaikka osa tytöistä vaikutti olevan hyvin nuoria. Neljän ruokalajin ateria sisältyi matkan hintaan, ruokajuomat ja kahvit eivät.

Jackfruit / Hannan soppa

Päiväretki Mekong-joelle oli mukava hengähdystauko sykkivästä Saigonista ja hyvä osoitus siitä, miten jo reilun tunnin automatkan päässä on taas täysin erilaista. Mekong Deltan alue jäi mieleen leppoisan verkkaisena seutuna. Ja ne vastavalmistetut kookoskaramellit – itkettävän ihania!