Olipa kerran kuningatar Saba…

03/10/2012

CR080537

…joka hallitsi kaukaista Etiopian maata rautaisella otteellaan ja maailmanlaajuisesti tunnetulla ruoallaan. Kuningattaren hovikokkien valmistamaa herkullista särvintä saapuivat syömään kulinaristit ympäri maapallon. Ja kävipä niin, että myös synkkään Suomenmaahan kantautui huhut noista mielettömistä makuelämyksistä. Eipä aikaakaan, kun kaksi uusien makuelämysten perässä juoksevaa ruokabloggaria, nimiltänsä Hanna ja Jaana, pakkasivat kimpsunsa ja kampsunsa ja vaelsivat pitkän matkan, vain maistellakseen tuota kuulua etiopialaista ruokaa.

Oikeasti matka ei ollut kovinkaan pitkä, ravintola Saba sijaitsee Helsingin Töölössä Mechelininkatu 8:ssa. Visiitistämme on vierähtänyt jo tovi (Jaana on näköjään blogannut aiheesta jo elokuussa….), mutta ajattelin silti hieman hehkuttaa ja suositella ravintolaa teille, voisi nimittäin kuvitella etiopialaisten mausteisten makujen sopivan ihan täydellisesti viilenevään syksyyn!

CR080546

Otimme Jaanan kanssa listalta kolmea eri sapuskaa kokeiluumme, ja pyysimme ne tarjottavan kaikki yhdeltä suurelta lautaselta. Kastikkeet olivat lämpimän mausteisia ja järjettömän hyviä kaikki. Soossien kera tarjoiltiin huokoisia, froteemaisia injera-lättyjä, jotka perinteisesti tehdään teff-jauhoista. Suomen oloissa lättyihin usein sekoitetaan ohrajauhoja, niin tälläkin kertaa. Etukäteistilauksesta saa pelkästä teffistä valmistettuja lettusia, ja Jaana tiesi kertoa niiden olevan vielä parempia. Ymmärrän hyvin, että injera jakaa mielipiteitä, maku on hassun hapan ja rakenne suomalaiseen suuhun hieman erikoinen. Mutta meitsi diggasi, sitäpaitsi sormin syömisessä on jotain alkukantaisen ihanaa!

CR080553

CR080563

Jälkkäriksi ryystimme etiopialaiset kaffet, joka kaadettiin komeasta kahvipannusta söpöihin kuppeihin. Vaikken yleensä sekoita kahviini mitään mausteita, niin voimakas maku täydentyi ripauksella sokeria.

Etiopiaherkuttelumme kustansi noin 30 euroa per nuppi, sisältäen safkojen ja kahvin lisäksi kaksi tuoppia olutta. Suosittelen Kuningatar Sabaa täydestä sydämestäni, mutta muista varata pöytä ajoissa tai mitä luultavimmin joudut kääntymään ovelta.