BESTEST PASTIS

02/05/2014

Pastis, menu / Hannan soppa

Juhlimme tuon parrakkaamman puoliskon syntymäpäivää pari viikkoa sitten illallisella Pastiksessa. Jos joku nyt kysyisi mun lempiravintolaa niin ei tarvis kauaa miettiä, Pastis oli ihan mahtava!

Aloitimme kilistelemällä lasillisilla Champagne Delamottea. Ja koska se oli niin hyvää, otimme toisetkin lasilliset. Siinä sivussa valitsimme ruoat listalta ja annoimme tarjoilijalle vapaat kädet pääruokien viinien suhteen.

Pastis alkuruoat / Hannan soppa

Alkuun 33-vuotias Jaakko vetäisi elämänsä ensimmäiset etanat. Pastiksen etanat ovat nousseet jo klassikoksi, eikä suotta: pastiksella ja gorgonzolalla ylevöitetyt nilviäiset ovat parhaat ikinä maistamani. Itse söin maalaissalaatin ja sammakonreisiä, joita Jaakko maisteli myös – ensimmäistä kertaa ikinä! Aika rohkea kaveri, eikö?!

Pastis vasikan entrecote / Hannan soppa

Pastis meribassi / Hannan soppa

Pääruoaksi valitsin vasikan entrecoteen osterivinokkaiden,  vihreiden papujen ja pinjansiemenvoin kera. Lautasella kaikki oli optimikypsää, täydellisesti suolattua ja kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan mielettömän herkullista. Annoin myös uuden mahdollisuuden edelliskerralla pettymyksen tuottaneille tryffeliranskalaisille, jotka tällä haavaa olivat kaiken kuulemani hehkutuksen arvoisia. Jaakon pääruokavalinta oli kokonaisena grillattu meribassi (sanoinhan, että rohkea heppu!) ja sen kaveriksi voisulalla aateloidut uudet perunat.

Vasikan kanssa tarjoilija suositteli Franco Conternon Barolo ”Pietrin”:iä, joka toimi roseeksi jätetyn entrecoteen kanssa mainiosti. Jaakko poikkesi mukavuusalueeltaan (lue: rieslingistä) ja otti tarjoilijan suosituksesta lasillisen Chablis’ta.

Pastis brulee / Hannan soppa

Pastis crepes suzette / Hannan soppa

Suurena brulee-fanina en kauaa miettinyt jälkkäreiden kohdalla: suolakaramelli-brulee appelsiini-pastissorbetilla oli just niin hyvää kuin nimi antaa ymmärtää. Lipitin sen kanssa aivan ihanaa tokajia. Jaakko päätyi crêpes suzetteen bergamottijäätelöllä ja lasilliseen Domaine de Souchin Juranconia.

Lysti kustansi reilun satasen per naama, mikä oli ihan käypä hinta kun ottaa huomioon, että kaikki palaset toimivat melkolailla täydellisesti aina tarjoilijan lusikkakorvakoruja myöten. Palvelu oli moitteetonta, ruoka herkullista, juoma jumalaista ja tunnelma kohdillaan. Onnea vielä rakas, vaikka oot jo noin vanha niin silti päivä päivältä ihanampi!

***

Ravintola Pastis, Pieni Roobertinkatu 2, Helsinki