ÄITIENPÄIVÄN SPESIAALI LETTUAAMIAINEN

02/05/2017

lachuch / Hannan soppa


Kaupallinen yhteistyö: Pirkka

Äitienpäivän paras perinne on mielestäni äidille sänkyyn kiikutettava aamiainen. Olkoonkin, että ensin joutuu odottelemaan sängyssä tovin jos toisenkin kuunnellen alakerrasta kuuluvaa kolinaa, eikä itse aamiaishetki ole mitenkään nautinnollisin lasten hyppiessä sängyllä ja kahvien loiskuessa ympäriinsä. Mutta jotain siinä on – rakastin niitä äidin ”yllättämisiä” jo skidinä ja nyt rakastan niitä kahta kauheammin omien lasten myötä. Yhteistyössä Pirkan kanssa kehittelin tämän hetken unelmieni äitienpäivän aamiaisen: gluteenittomat lachuchit lempparivillivihanneksellani nokkosella höystettynä ja sunny side up-kananmunan sekä Manchego-juuston kanssa tarjoiltuna. Maistuis varmaan sullekin!

nokkos-lachuch / Hannan soppa

Tänä vuonna äitienpäivän aamiaiseksi voisi tosiaan valmistaa lachucheja, eli jemeniläisiä ohutleipiä. Olen vaihtanut alkuperäisen reseptin vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen, jolloin lopputulos muistuttaa enemmänkin ihanan sitkeää lettua. Nämä ripauksella hiivaa kohotetut kananmunattomat lettuset ovat meidän lasten suosikkeja ja valmistan usein taikinan edellisenä iltana jääkaappiin tekeytymään aamua varten.

Lachuchit tulisi paistaa vain toiselta puolelta miedolla lämmöllä, mutta itse usein heitän letun paistamisen loppuvaiheessa ympäri. Jemeniläiset mammat katsoisivat tätä kyllä erittäin pahalla silmällä, joten omalla vastuulla. Lachuch sopii hyvin lounaaksi ja sen voi tarjoilla minkä tahansa soossin kyytipoikana. Aamiaisfiilikseen pääsee tarjoilemalla letut paistetun kananmunan, baby-pinaatin, höylätyn Manchego-juuston ja tuoreen chilin kanssa.

Koska nokkoset ovat tänä vuonna hieman myöhässä, voi ne korvata yrteillä. Suosikkiyhdistelmäni on persilja + basilika + korianteri, mutta laita toki oman maun mukaan. Mutta laita reilusti. Oikein reilusti.

nokkos-lachuch / Hannan soppa

NOKKOS-LACHUCH ELI JEMENILÄISET ”LETUT”

6 kpl

*

5 dl lämmintä vettä

1 tl kuivahiivaa

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

n. 5 dl tuoretta nokkosta (tai ½ pnt kutakin: persilja, basilika, korianteri)

5 dl Pirkka gluteeniton jauhoseos

öljyä paistamiseen

lisäksi: paistettuja munia, Pirkka Manchego-juustoa, baby-pinaattia, yrttejä ja chiliä

 

Mittaa blenderiin vesi, hiiva ja hunaja. Sekoita hieman ja jätä viideksi minuutiksi tekeytymään. Lisää blenderiin suola, leivinjauhe, nokkoset (tai yrtit) ja jauho. Aja taikina sileäksi. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 1-2 tunniksi tai laita jääkaappiin yön yli.

Kuumenna paistinpannu ja paista öljyssä taikinasta ohuita pannukakkuja. Pannukakkua ei pitäisi kääntää, vaan antaa kypsyä miedolla lämmöllä. Taikina on paksua, joten sen levittäminen pannulle vaatii hieman harjoittelua.

Tarjoile lachuchit kuumana paistettujen kananmunien, Manchego-juuston, baby-pinaatin, yrttien ja tuoreen chilin kera.

PS. Taikina toimii myös esim. spelttijauhoilla, jos ei tarvitse olla gluteenitonta.

***

Yhteistyössä Pirkka