Me ollaan sankareita kaikki

30/10/2012

Blogigaalaa seuraavana päivänä surkuttelimme häviötämme juhlimme ehdokkuuttamme rakkaiden blogikamujen kanssa ihanassa ravintola Chef & Sommelierissa, joka on varmasti myös Suomen luomuin rafla. Aloittelimme eilisiltaa tasoittavilla drinksuilla KOM-ravintolassa, josta siirryimme Huvilakadun pieneen gourmetparatiisiin. Otsikko viittaa Sillä sipuli -blogin Merituulin haluun yhteislaulaa kyseinen kipale, mielellään täysillä, jossain vaiheessa illallista. Laulua ei muiden illallistajien onneksi kuultu, sen sijaan ihastuneita ja onnellisia huokauksia ja taputuksia ja naurunremakkaa kylläkin. Merkkarin lisäksi iltaani ilostutti Oulun ihanuus Rosmariini Pastanjauhajista sekä blogibestikseni Kulinaarimurujen Jaana (jonka raportti illasta löytyy täältä).

menu

kuva(24)

Aloitimme illallisen lempparicavallani, Vall Dolinalla ja nautimme suulliset talon baba ganoushia. Alkuperäinen suunnitelmamme viidestä ruokalajista tuhoutui hyvin pian menun näkemisen jälkeen, kaikki suolaiset ja yksi makea tänne kiitos. Ihana Johan (se sommelier) sai päättää illallisen alkupuoliskon valkkarin ja Mas De La Damen Cuvée Gourmande 2011 passasikin neljälle ensimmäiselle sapuskalle mainiosti. Jännittävä viini muutoinkin. Jaana bongasi sympaattisesti käsinkirjoitetulta viinilistalta Prioratin alueelta tulevan Genium Cellerin Ecològic 2007:n, joten sitä sitten viimeisten suolaisten kanssa. Jykevä viini, joka toimi vasikan kanssa yllättävän kivasti.

maa-artisokka

Seitsemän ruokalajin tykitys aloitettiin maa-artisokalla. Annoksesta löytyi tuota hienostunutta mukulaa monessa muodossa, joista suosikiksi nousi sipsit. Tässä vaiheessa pöytään oli kannettu myös maailman parasta ruisleipää (sori vaan äiti, on sunkin leipäsi jumalaista), jota söimmekin kuin viimeistä päivää. Onnekseni sitä saa nykyään ostaa sunnuntaisin Laivurin Valinnasta.

hanhi ja punajuuri

sellerisotto

Seuraavaksi herkuttelimme Hauhalan hanhella ja punajuurella. Erityisesti mieleen jäivät suussa sulava kivipiira sekä täydellisen rosee rintasiivu. Hanhea seurannut sellerisotto oli ehdoton oma suosikkini. Kimmo kävi keittiöstä moikkaamassa meitä komean juurisellerin kanssa ja selosti annoksen rakennetta: selleriä, selleriä ja selleriä. Täydellistä. Jaana lupasi apinoida annosta kotonaan, kutsua odotellessa.

roskakalat

Selleristä kauas ei jäänyt seuraavakaan annos: niinsanotuista roskakaloista, eli hauesta ja lahnasta, oli saatu aikaan tajunnanräjäyttävä makuelämys. Perunasta ja savulahnasta tehny mousse oli silkkaa juhlaa suussa, ihanalta maistui myös keskuspuistosta kerätyllä villipiparjuurella maustettu haukirulla. Valkkarisoosi teki annoksesta täydellisen.

tatti

Punaviiniin vaihdoimme tatin ja rosmariinin myötä. Tattiblini teki meihin vaikutuksen kaikessa nerokkuudessaan ja rosmariiniruisleivällä hapatettu kurkkusiivu iski kuin sata salamaa. Tehkää niitäkin sinne Laivurin Valintaan myyntiin jooko!

vasikka

Vasikka ja sipuli päätti suolaisten sarjan. Monen monta pikkulehmän osaa lautaselle olikin saatu, joista omiksi suosikiksini nousivat hartaasti haudutetut rinta- ja niskapalat. Murekemassaan oli jauhettu myöskin kieltä. Tästä koko eläimen käyttämisestä Chef & Sommelier saa kyllä täydet pisteet.

juustot

Ennen viimeistä makiaa saimme jaettavaksi laudallisen juustoja mustaherukkahillon ja talon näkkärin kera. Reippaasti vetelimme kitusiimme Metsurit, Peltolan Bluet, Vuohen Vuoristot sekä Valion varta vasten Chef & Sommelierille tekemät Emmentaalit.

omenaa

Mustikan ja rakuunan makuisen suupalan jälkeen siirryimme jälkkäriin. Valitsin kahdesta hyvästä omenaa ja teetä. Jasmiiniteessä lilluneet omenapalat ja kamomillajäätelö olivat mukavan kevyt päätös illalliselle.

Lopuksi nautimme vielä täydelliset kupposet kahvia. Suomen sympaattisin mestaribarista Kalle Freese sattui olemaan vierailevana tähtenä paikalla ja valmisti meille etiopialaiset kaffet siphonilla. Sumpin kera saimme vielä suupalalliset mehevää porkkanakakkua.

Sasu

Ihana Sasu (se chef) tuli vielä rupattelemaan kanssamme illallisen päätteeksi. Paljastui myös, että ravintolalla ja minulla on sama syntymäpäivä. Pitääkin varata pöytä ensi vuotta ajatellen. Kotiinviemisiksi saimme puolikkaat ruisleivät. Kyllä näillä aineksilla Chef & Sommelier nousee ehdottomasti lemppariraflakseni.

Hintaa illalle tuli 96 euroa, mikä ei ole mielestäni yhtään paha seitsemästä ruokalajista, juustoista, skumpasta, viineistä ja kahvista.

Chef & Sommelier
Huvilakatu 28
Eira, Helsinki
puh. 0400 959440