Joulun paras lounas – Restaurant Ask

03/12/2012

Viime perjantai oli upea. Heräsin ihanan lumiseen talvipäivään, rämmin joogaan, vietin pitkän tovin höyrysaunassa, kävin aamukahvilla Marikahvilassa ja puolilta päivin suuntasin ravintola Askiin joululounaalle vatsa kurnien. Ainokaisena asiakkaana sain omistajapariskunnan jakamattoman huomion ja nautin neljän ruokalajin luksuslounastani lähes meditatiivisessa tilassa kynttilän loisteessa tuijotellen ikkunasta jättimäisten lumihiutaleiden leijailua.

menu

punajuuri

keitto

Ihan alkuun nautin kupposen lämmintä Wildemanssin omenamehua. Illan työvuoro mielessäni valitsin ruokien kera maistiaset alkoholittomista juomista. Keittiö tervehti palasella raakaa kyssäkaalia kyytönmaitomoussen kera, simppeliydessään nerokasta. Lasiini kaadettiin raikasta seljankukkamehua ja menun aloitti kertakaikkisen kaunis annos sokerisuolatusta silakasta, punajuuresta ja merilevämajoneesista. Talon leipään ja upeaan biodynaamiseen voihin sorruin useamman viipaleen verran. Lempiannokseni oli maa-artisokkasipseillä ja pikkelöidyllä suppilovahverolla kruunattu maa-artisokkakeitto. Melkein itketti.

picstitch(8)

Jouluisa possunkylki omenan ja palsternakan kera oli myös erinomaista, ja sen kanssa tarjoiltu sakea tarhaomenamehu Wildemansilta oli nappivalinta. Suolaa oli ruoissa käytetty paljon reippaammin, kuin illalliskerrallamme, ja sehän tälle eläkeläissuolaajalle sopi paremmin kuin hyvin. Jälkiruoan rusinajäätelö oli ikävästi leikannut, mutta muuten suklaan, lämpimän luumun ja maustekakun maut toimivat ihanasti yhteen. Ehdoton helmi oli jälkkärin kera tarjoiltu talon luumumehu alkoholittomalla skumpalla jatkettuna. Lounaan päätti pöydässä suodatettu Johan&Nyströmin kahvi pienen porkkanakakun kera. Onnellisena tyttönä käppäilin töihin kulman taakse.

picstitch(7)

Askin joululounas on ehdottomasti hintansa (45 €) väärti, varaa pian pöytäsi: 0405818100 / [email protected]

Restaurant Ask, Vironkatu 8, Kruununhaka Helsinki

lasku