KESÄINEN TILLIVINEGRETTI PAAHDETTUJEN VARHAISVIHANNESTEN KANSSA

04/06/2018

tillivinegretti / Hannan soppa

Kaupallinen yhteistyö: K-Ruoka & Asennemedia

Yksi kutkuttavin asia alkukesässä on pikkuhiljaa kauppojen tiskeille ilmestyvät kotimaiset varhaisvihannekset. En suoraan sanottuna ole mikään suuri perunoiden ystävä, mutta uusia perunoita voisin syödä kilokaupalla. Jaakko taas roudaa jokaiselta kauppareissulta kotiin kevätsipuleita, joten niitä tungetaan kesäisin kaikkeen ruokaan. Rakastan myös naattiporkkanoita, makeita retiisejä, pikkuruisia nauriita… Ja jos sattuu löytämään jostain kotimaisia parsoja niin hallelujaa!

Varhaisvihannekset, kuten niin monet muutkin kasvikset, tykkäävät uunissa paahtamisesta. Sen simppelimmäksi ei myöskään ruoan laitto voi mennä – pilkkoo vain kaiken pellille, hölvää öljyllä ja maustaa mieluisalla tavalla (minusta usein pelkkä suola riittää) ja paahtaa kuumassa uunissa, kunnes kaikki on sopivan kypsää.

Kesässä parhautta on myös tuoreet yrtit. Kesäkuun villitysraaka-aineena on uusi lemppariyrttini tilli, jota en pitkään osannut arvostaa lainkaan (saattaa johtua lapsuuden tillilihatraumoista…). Muutama vuosi sitten opin, että tilli on täydellinen mauste kantarellikastikkeelle ja että se sopii hurjan hienosti monille muillekin ruoille, kuin vain kalalle. Tilli ja varhaisperuna on klassinen yhdistelmä ja tilli sopii hyvin muidenkin kasvisten kaveriksi. Paahdetuille varhaisvihanneksille pyöräytin reilusti sitruunalla maustetun tillivinegretin. Tillivinegretti on oivallinen jokapaikan soossi, jota voi kesäaikaan pitää aina pullollisen jääkaapissa. Se sopii esimerkiksi salaatinkastikkeeksi, keitetyille perunoille ja paistetun kalan kanssa tarjottavaksi. K-Ruoan sivuilta löytyy muuten kiva pieni juttu Pirkan Luomu Tillin viljelijästä.

Tilli on yksi Suomen viljellyimmistä yrteistä ja sitä käytetäänkin pääasiassa skandinaavisessa keittiössä ja Venäjällä sekä yllättäen myös Intiassa. Suomeen tilli on saapunut Wikipedian mukaan 1600-luvulla ja sen nimellä on hauska tarina. Tilli-sana juontaa nimittäin juurensa muinaisnorjalaisesta dilla-verbistä, joka tarkoittaa tuudittamista – ammoisina aikoina lasta siveltiin tillivedellä, jotta tämä nukahtaisi helpommin. Pitäisiköhän kokeilla…

tillivinegretti / Hannan soppa

Kurkkaa myös edelliset villitysreseptini:

Imam bayildi eli pyörtynyt imaami

Matcha-suklaakakku

Tahinikaakao mantelimaidosta

Onigirazu (japanilaiset merilevään kääritys riisivoileivät)

Chia-mustikkamuffinit

PAAHDETUT VARHAISVIHANNEKSET & TILLIVINEGRETTI

Reseptin laatija Hanna Hurtta

Raaka-aineet

Paahdetut varhaisvihannekset

  • 6 naattiporkkanaa
  • 6-8 keskikokoista varhaisperunaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 valkosipulinkynttä kuorineen
  • 1 nippu retiisejä
  • ½ punttia vihreää parsaa
  • 2-3 varhaispunasipulia
  • suolaa
  • mustapippuria

Tillivinegretti

  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • suolaa

Valmistusohjeet

  1. Pese kaikki vihannekset. Leikkaa porkkanoista ja retiiseistä naatit pois. Leikkaa porkkanat pitkittäin puoliksi. Leikkaa perunat kahteen tai neljään osaan. Leikkaa parsoista pois puisevat tyvet ja kuori ne tarvittaessa. Hienonna punasipulit.

  2. Levitä perunat, porkkanat lja kuorelliset valkosipulinkynnet leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon puolet öljystä. Paahda 225 asteessa 10 minuuttia. Lisää pellille retiisit ja parsat, sekoita joukkoon loppu öljy ja mausta vihannekset suolalla. Jatka paahtamista vielä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja vihannekset ovat saaneet hieman väriä. Pulpauta valkosipulinkynnet kuoristaan ja ripottele punasipulit vihannesten joukkoon. Tarjoile vihannekset lämpiminä tillivinegretin kanssa.

  3. Kastiketta varten sekoita kulhossa sitruunan kuori ja mehu, dijon-sinappi, valkoviinietikka ja hunaja. Vatkaa joukkoon öljy ja sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu tilli. Mausta suolalla ja tarjoile paahdettujen varhaisvihannesten kanssa.

Kaupallinen yhteistyö: K-Ruoka

 

♥ seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

PS. Kaipaatko vinkkejä viikon ruokalistan laatimiseen? Kurkkaappa uusi postaussarjani – jaan joka viikko 7+1 oivaa reseptivinkkiä!