TALVEN EKAT BLINIBILEET

25/01/2014

Blinit / Hannan soppa

 

Olen tämän sanonut ennenkin ja taas sen sanon: yksi parhaista asioista talvessa on blinit! Oma blinikauteni starttaa useimmiten vasta tammikuussa, siinä ennen joulua kun on niin paljon kaikkea muutakin syötävää.

Tämän talven ekat blinijuhlat pidettiin kuun alussa ja vieraaksi itsensä kutsui Kulinaarimurulan Jaana. Blinipäälliseksi Jaana oli työstänyt ihan pirkuleen hyvää tahnaa kylmäsavuporosta ja ranskankermasta – sen jämät päätyivät niin pastakastikkeeksi, kuin näkkärin päälliseksikin ja loput lusikoin suoraan purkista kitusiini.

Blinibileet / Hannan soppa

 

Blinien päälle kasasimme poromössön lisäksi kirjolohen mätiä, punasipulia, vatkattua smetanaa, Myrttisen suolakurkkua ja hunajaa.

Arkistojen kätköistä löytyy myös reseptit kylmäsavulohitartarille ja mätimousselle, jos sellaiset blinilisukkeet kiinnostaa. Alkuperäinen bliniresepti on Kotiliedestä ja tähän ohjeeseen aina palaan kokeiltuani muita ei-niin-loistavalla menestyksellä.

luomuakvaviitti / Hannan soppa

 

Jaana toi muassaan myös pullollisen ruotsalaista luomuakvaviittia, jota hörpiskeltiin sivistyneitä määriä blinin syönnin ohessa. Mäskdrängens Akvavit oli oivallisen kuminaista ja sitä passasi nautiskella ihan huoneenlämpöisenä, niinkuin kunnollista akvaviittia kuuluukin.

Ruokajuomana oli Kukko Pilsiä ja samaa kamaa meni blinitaikinaankin, sillä se on gluteenitonta. Taikinaan voi hyvin käyttää muutakin pils-tyyppistä olutta, jos gluteenin suhteen ei ole nuukaa.

Blini / Hannan soppa

 

TATTARIBLINIT

n. 7 kpl

*

3 dl punaista maitoa

20 g hiivaa

1 tl suolaa

3,5 dl tattarijauhoja

1 keltuainen

1 dl Kukko pilsiä

2 valkuaista

paistamiseen:

(kirkastettua) voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Lisää suola ja puolet jauhomäärästä. Anna juuren hapantua yön yli, tai vähintään viisi tuntia.

Sekoita turvonneeseen juureen keltuainen, olut ja loput jauhoista. Juuri ennen paistamista vaahdota valkuaiset ja kääntele ne taikinan joukkoon.

Kuumenna blinipannu ja paista blinejä reilussa voissa silloin tällöin käännellen, kunnes ovat kauniin kullankeltaisia ja rapeita. Optimikuuma pannu takaa blinien kohoamisen ja rapeutumisen – liian kuuma polttaa ja liian kylmässä blinit imevät itseensä liikaa rasvaa.

Tarjoile blinit lempilisukkeidesi kera.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.