Lippuni Chileen: perunarieska-karitsaburgerit

Cono Sur järjesti mukavaa syksyistä keittiöpuuhastelua järkkäämällä skaban, jonka voittaja pääsee Chileen viinitiluksille tallustelemaan.

cono sur blogikisa / Hannan soppa

Ihan helpoksi sitä Chileen pääsyä ei kuitenkaan ole tehty. Ensin pitää nimittäin voittaa Suomen karsinnat ja sen jälkeen kokkailla kilpailuresepti Tukholmassa, jonne saapuu Etelä-Ameriikan reissulle mieliviä kilpakumppaneita Ruotsista ja Norjasta. Finaalissa annoksia maistelevat ja voittajan päättää arvovaltainen raati, joka koostuu Ahvenanmaan ihanasta Michael Björklundista, Cono Surin pääviinintekijä Adolfo Hurtadosta sekä meidän omasta Master of Winestamme Tuomas Meriluodosta.

perunarieska-karitsaburgeri / Hannan soppa

Kilpailun kantavana teemana on pohjoismainen ruoka ja reseptin pääraaka-aineena tuli käyttää perunaa, lohta, lammasta tai omenaa. Annos piti mätsätä Cono Sur Bicicleta Rieslingin tai Pinot Noirin kanssa. Loppujen lopuksi tekeleeseeni päätyi kolme neljästä: peruna rieskoissa, karitsa pihvissä ja omena sipulin kanssa paistoksena, viiniksi valitsin punaisen. Burgereita tähän kisaan on näköjään lähtenyt pari muutakin, mutta melkein voin luvata että Ahvenanmaan luomukaritsan, kotimaisen omenan ja Peltolan Blue -sinihomejuuston kombo on voittamaton.

Mutta entäs se viini? Pinot Noir on salakavalasti kivunnut lempirypäleekseni ja arvelin sen toimivan mainiosti burgerin voimakkaisiin, mutta helposti tunnistettaviin makuihin. Viini oli erinomaista, samoin burgerit. Yhdessä ne toimivat vallan mainiosti, mutta kuulemma myös autoilijan luomuomenajaffa skulasi kivasti.

Chilematkakuume on täällä jo kova! Jos voitan niin matkakumppaniksi otan toki tuon lempivalokuvaajani, jota saamme kiittää näistäkin kuvista.

Äänestämään pääsee tästä.

ps. huomatkaa teemaan sopiva pöytäliina!

Perunarieska-karitsaburgeri / Hannan soppa

PERUNARIESKA-KARITSABURGERIT JA LEHTIKAALISIPSIT

4:lle

*

Perunarieskat:

2 dl perunasosetta

1 muna

2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja

Karitsapihvit:

400 g luomukaritsan jauhelihaa

suolaa

mustapippuria

maustepippuria

rosmariinia

Sipuli-omenapaistos:

1 rkl voita

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä

1 omena

1 pnt ruohosipulia

1 tl ruokosokeria

suolaa

Lime-aioli:

1 muna

1 tl dijon-sinappia

½ limen mehu

1 valkosipulin kynsi

suolaa

2 dl rypsiöljyä

lisäksi:

rucolaa

4 siivua Peltolan Blue -sinihomejuustoa

 Valmista ensin perunasose tai käytä tähteeksi jäänyttä.

Myös majoneesin voit valmistaa hyvissä ajoin: laita kaikki ainekset sauvasekoittimen purkkiin ja surauta majoneesiksi.

Mausta karitsan jauheliha, sekoita huolella ja kääri tiukaksi pötköksi folioon odottamaan.

Sulata pienessä kattilassa voi ja laita suikaleiksi leikatut sipulit sekä hienonnettu valkosipuli muhimaan matalaan lämpöön. Ripottele päälle sokeri. Anna karamellisoitua. Leikkaa omenat viipaleiksi ja sekoita joukkoon loppuvaiheessa. Mausta suolalla ja sekoita hienonnettu ruohosipuli joukkoon juuri ennen annosten kasaamista.

Sekoita perunasoseeseen muna ja sitten jauhot. Taputtele jauhoisin käsin pellille pieniä rieskoja ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kauniin kullan ruskeita.

Leikkaa jauhelihapötköstä neljä pihviä ja paista öljyssä pannulla kypsiksi molemmin puolin.

Kasaa annokset: levitä neljän perunarieskan päälle lime-aiolia, sitten reilusti rucolaa, karitsapihvit, viipaleet Peltolan Blueta sekä omena-sipulipaistosta. Paina kannet päälle. Tarjoile lehtikaalisipsien ja Cono Sur Bicycleta Pinot Noirin kera.

~

LEHTIKAALISIPSIT

*

3 lehtikaalin lehteä

1,5 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

Valmista lehtikaalisipsit: revi lehtikaalit sopiviksi paloiksi. Pyörittele öljyssä jonka olet maistanut suolalla. Levitä pellille ja paista 200 asteessa 5 minuuttia. Käännä sipsit ja paista vielä pari minuuttia, kunnes reunat ovat hieman ruskettuneet ja lehdet ovat rapeita.

About these ads