VIERAITA TURKISTA

27/04/2014

 

ravintola Perho / Hannan soppa

Vietin hauskan illan vanhassa opinahjossani Perhossa viime tiistaina nauttien turkkilaisesta ruoasta ja blogikollegoiden seurasta. Viestintätoimisto Tekir ja Turkin Valtion Kulttuuri- ja matkailutoimisto järjestivät yhdessä Ravintolakoulu Perhon ja Istanbulin Kulinaarisen Instituutin kanssa turkkilaisen viikon osana Turkin ja Suomen diplomaattisten suhteiden 90-vuotisjuhlavuotta.

Mehän piipahdimme viime elokuussa Istanbulissa, jossa vaikutuksen teki paikallisen kaupunkikulttuurin lisäksi turkkilainen ruoka kaikessa perinteikkyydessään.

mezelautanen / Hannan soppa

Alkumaljana tarjoillun rakin jälkeen siirryimme keittiöön, jossa valmistimme alkupala-mezelautasemme istanbulilaiskeittiömestareiden johdolla. Itse olin filotaikinanyyttejä fritanneessa ryhmässä, lisäksi lautaselta löytyi sumakilla maustettua maksaa, kesäkurpitsafrittersejä sekä ehdoton lempparini mercimek köftesi, eli tomaattinen linssi-bulgurpallero.

kanaa, aprikoosia ja mantelia turkkilaisittain / Hannan soppa

Pääruoaksi tarjoiltiin kanaa aprikoosin ja mantelin kera. Liha oli supermureaa ja ihanan mausteista. Topkapin palatsissa on arveltu nautittaneen juuri tämänkaltaisia ruokalajeja sen loistokkaina aikoina, jolloin keittiössä saattoi olla töitä paiskimassa jopa tuhat tyyppiä ja päivittäinen ateriamäärä nousi jopa kuuteen tuhanteen. Huh! Varsinaista reseptiikkaa ei noilta ajoilta ole säilynyt, mutta paljon on voitu päätellä löydetyistä raaka-ainetilauslistoista.

riisivanukas / Hannan soppa

Jälkkäriksi oli periturkkilaista kylmää ja makiaa riisivanukasta. Tarjoilijaopiskelijat hoitivat homman oikein mallikkaasti, itse muistelen yhä kauhulla niitä ensimmäisiä salipäiviä kun viinipullon avaamiseenkin asiakkaan pöydässä saattoi hurahtaa vartti…

Vielä ehdit Perhoon Turkin makuja maistelemaan, kunhan olet liikkeissäsi nopea ja suuntaat sinne tänään brunssille. Pöydät notkuvat herkkuja klo 12-18. Jos aikatauluun ei nyt millään mätsää, niin ei se ihana Istanbul kovinkaan monen lentotunnin takana piileksi. Suosittelen.

Myös Kaikki äitini reseptit -Nanna on raportoinut illasta, käy kurkkaamassa.

***

Ravintola Perho, Mechelininkatu 7, Helsinki