LÄMMINTÄ JA VALUVAA VALKOHOMEJUUSTOA

26/11/2016

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SOLERA FINLAND

hardys crest / Hannan soppa

Joulukuu on kuohuvien viinien aikaa! Kuohuviini sopii pikkujouluihin, adventin viettoon, joulupöytään ja tietenkin uuteen vuoteen. Se on erinomainen seurustelujuoma, mutta sopii myös lähes kaikenlaisen ruoan kaveriksi hieman makeusasteesta riippuen. Vanha kunnon Hardys, pitkät perinteet omaava australialainen viinitalo, toi Alkon tilausvalikoimaan uuden tyylikkään kuohuviininsä Hardys Crest Sparkling Chardonnay Pinot Noir Brutin tämän kuun alussa. Tämä postaus on tehty Hardysin ja sitä maahantuovan Solera Finlandin kanssa yhteistyössä. Suunnittelin Hardys Crest Sparklingille pikkujouluihin sopivan naposteltavan, joka toimii myös jouluaterian yhteydessä sekä ehdottomasti myös uuden vuoden bileissä.

karpaloita ja manteleita / Hannan soppa

paistettu brie / Hannan soppa

Paistettu brie (tai tässä tapauksessa Camembert) on juustonystävän lemppariherkku. Valkohomejuusto nousee ihan erilaisiin sfääreihin paistettuna ja ihanasti valuvana. Tuhdin makuisen juuston kanssa on hyvä tarjota jotain hapokasta (karpalot), jotain makeaa (hunaja) ja jotain pureskeltavaa (mantelit). Dippailua varten leikkasin saaristolaisleivän tikuiksi ja paistoin uunissa rapsakoiksi. Ei pöllömpi yhdistelmä!

paistettu brie / Hannan soppa

Hardys Crest Sparkling on sampanjalajikkeinakin tunnetuista Chardonnay ja Pinot Noir -rypäleistä valmistettu täysin kuiva ja rapsakan hedelmäinen kuohuviini, jota passaa siemailla läpi aterian. Se on myös loistava aperitiivi ja käy kivasti kaikenlaisen pikkupurtavan kylkeen. Reilu kympin pullo nousi heti lempparikuohuvieni joukkoon loistavan hinta-laatusuhteensa ansiosta. Kauniskin pullo on! Tarjositpa paistettua valkohomejuustoa sitten alkuruokana, jälkiruokana tai muuten vaan, niin kupliva Hardys Crest Sparkling on sille oivallinen makupari. Viinin hapot taittavat kivasti juuston rasvaisuutta ja makeahkot saaristolaisleipätikut pehmentävät karpaloiden kirpsakkuutta.

Uunissa valuvaksi paistettu valkohomejuusto ja joulun punainen karpalo-mantelilisuke on väriensä puolensa täydellistä (pikku)joulutarjottavaa. Se on helppo valmistaa, mutta aiheuttaa takuulla wow-reaktion vieraissasi.

paistettu brie / Hannan soppa

PAISTETTU BRIE KARPALOIDEN, MANTELIN &
SAARISTOLAISLEIPÄTIKKUJEN KERA

2-4:lle

*

250 g valkohomejuustoa (esim. Camembert)

1 dl manteleita

2 dl karpaloita

1 oksa rosmariinia

1 rkl hunajaa

saaristolaisleipätikut:

500 g saaristolaisleipää

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

 

Valmist ensin saaristolaisleipätikut. Leikkaa leipä noin kahden sentin viipaleiksi ja siitä pikkurillin kokoisiksi tikuiksi. Sivele tikut oliiviöljyllä, levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille ja ripsauta päälle suolaa. Paahda tikkuja 250 asteessa noin 5-8 minuuttia, varo polttamasta. Anna jäähtyä.

 Rouhi manteleita hieman pienemmiksi ja laita ne kuivalle kuumalle pannulle paahtumaan. Kun mantelit ovat saaneet hieman väriä, lisää pannulle karpalot ja rosmariinin lehdet ja sekoita. Käännä levy nollille ja anna muhia pari minuuttia. Voit käyttää jäisiä karpaloita, ne sulavat äkkiä kuumalla pannulla.

Laita valkohomejuusto leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia, kunnes se on ihan pehmeää.  Siirrä juusto varovasti tarjoiluastiaan, kasaa päälle karpalo-mantelipaistos, lorauta pinnalle hunajaa ja tarjoile saaristolaisleipätikkujen kanssa.

´***

YHTEISTYÖSSÄ HARDYS / SOLERA FINLAND

 

// Kommenttia saa mielellään jättää, mutta Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholiin liittyvät kommentit tullaan poistamaan.