NOKKOSSÄMPYLÄT HAPANJUUREEN

22/05/2020

nokkossämpylät hapanjuureen / Hannan soppa

Nokkossämpylät hapanjuureen leivottuna maistuvat ihanilta! Kun teet taikinan edellisenä päivänä ja laitat yöksi jääkaappiin, saat aamulla tuoreita mahtavan makuisia sämpylöitä.

Villivihannesten sesonki alkaa olla parhaimmillaan: nokkosta, horsmaa, vuohenputkea ja voikukkaa piisaa, pian saa kuusenkerkkää, pihlajansilmut menivät jo (ainakin meilläpäin). Meillä lapsetkin ovat innokkaita hortoilijoita ja nokkosruuat maistuvat (saahan niistä vieläkin enemmän voimaa, kuin pinaatista). Olemme keittäneet voikukkasiirappia ja syöneet nokkosvohveleita useaan otteeseen. Eilen herkuttelimme nokkoskeitolla ja viime viikonloppuna juuren leivotuilla nokkossämpylöillä.

Nokkossämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina voisipaisun kera. Jos sämpylöitä jää, säilytä ne paperipussissa tai froteepyyhkeeseen kääräistynä.

nokkossämpylät hapanjuureen / Hannan soppa

Inspiraatiota ja oppia hapanjuurileivontaan

Nokkossämpylöiden resepti on mukailtu Eliisa Kuuselan Leipävallankumous-kirjan vehnäinen hapanjuurileipä -reseptistä. Tuo kirja kannattaa ihan ehdottomasti hankkia hapanjuurileivontainnostuksen alussa, se on erittäin kattava opas juurileivontaan ja sisältää myös monta erinomaista reseptiä.

Omat reseptini kirjoitan niin, että ne ymmärtää hapanjuurileivonnan perusteet tunteva. Jos olet ihan aloittelija, kannattaa hankkia kirja käsiin tai tutustua juurileivonnan maailmaan vaikkapa Youtube-videoiden avulla. Sämpylät ovat kuitenkin helppoja aloittelijoillekin, sillä taikinaa ei tarvitse taitella eikä muotoilla.

Lisää hapanjuuriohjeita löydät hapanjuuri-tägin takaa. Jos taas kaipaat nokkosreseptejä, kurkkaa nokkonen-tägi ja sieltä ainakin nokkospestopasta sekä gluteenittomat nokkosvohvelit.

nokkossämpylät hapanjuureen / Hannan soppa

NOKKOSSÄMPYLÄT HAPANJUUREEN

10 kpl

  • 100 g aktiivista juurta
  • 350 g haaleaa vettä
  • 475 g vehnäjauhoja
  • 25 g grahamjauhoja
  • 2 dl tiiviisti pakattuja tuoreita nokkosia
  • 10 g suolaa

Valmistele juuri aktiiviseksi ennen leipomista. Itse ruokin juuren yleensä kahdesti: 24 tuntia ennen 10 g emojuurta + 25 g vettä + 25 g vehnäjauhoja sekä 4-10 tuntia ennen leipomista lisään juureen vielä 100 g vettä ja 100 g jauhoja.

Sekoita taikina nokkosia ja suolaa lukuunottamatta. Jätä tekeytymään tunniksi.

Sillä välin ryöppää nokkoset, jäähdytä ne kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Hienonna nokkoset veitsellä.

Kun taikina on tekeytynyt tunnin, ripottele sen päälle suola ja nokkoset. Upota ne taikinan joukkoon kosteilla sormilla painellen. Taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä muutama tunti ja siirrä se sitten yön yli jääkaappiin.

Kaada taikina aamulla jauhotetulle tasolle. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa kymmeneksi palaksi. Pyörittele sämpylöiksi ja laita leivinpaperille. Voit myös jättää pyörittelemättä ja siirtää taikinapalat sellaisenaan leivinpaperille. Anna kohota tunti pari. Viillä halutessasi.

Kuumenna uuni 220 asteeseen ja anna pellin kuumentua uunissa. Siirrä sämpylät kuumalle pellille. Lisää uuniin kosteutta esimerkiksi vesikipon avulla, itse heitän uunin pohjalla olevalle pellille desin vettä “löylyiksi”. Paista sämpylöitä 20-25 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

♥ seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #hannansoppa ja @hannahurtta, niin löydän luomuksesi! ∴