BLOGIKAMUJEN KANSSA ISOSKYRÖS

23/07/2017

Kyrö Distillery Company / Hannan soppa

Pääsin harrastamaan kotimaan matkailua toukokuussa, kun Pohjanmaan hauskin ruokabloggaaja Nanna Kaikki äitini reseptit -blogista kutsui pienen jengin kollegoitaan iltaa viettämään Isoonkyröön. Ohjelmassa oli tutustumista paikalliseen tislaamoon, herkullinen illallinen, gt-jatkot ja yltäkylläinen brunssi. Paikallinen tislaamo on tietenkin Kyrö Distillery Company, jonka palkittu gini Napue löytyy meidänkin viinakaapista ihan vakkaristi.

Kyrö Distillery Company / Hannan soppa

Tarina isokyröläisen viskitislaamon takana on sympaattinen ja inspiroiva. Idea yrityksestä syntyi suomalaiseen tapaan tietenkin saunan lauteilla ja pian jo googleteltiin, että mitenkäs sitä ruisviskiä sitten valmistetaankaan. Ja koska viskin valmistus tunnetusti vie aikansa, päätettiin rinnalla alkaa valmistaa giniä. Ja loppu onkin jo historiaa. Kyrö Distillery Companyssa itseeni vetoaa paitsi laadukkaat tuotteet, myös loppuun asti harkitut yksityiskohdat. Napue gini on saanut nimensä tislaamon lähellä käydyn Napuen taistelun mukaan ja yrityksen logon fontti on muokattu taistelumerkin kirjaisimista. Myös vastavalmistuneessa vierastalossa on kauniita yksityiskohtia aina vartavasten teetettyjä ginin raaka-ainein kuvitettuja tapetteja myöten. Tässä yhteydessä täytyy mainita myös yleisövessojen messinkiset lattiakaivot, joihin on kaiverrettu yrityksen logo. Että sen henkistä yksityiskohtiin paneutumista.

Kyrö Distillery Company / Hannan soppaKyrö Distillery Company / Hannan soppaKyrö Distillery Company / Hannan soppa
Tislaamokierroksella opimme viskin ja ginin valmistuksesta ja kuulimme hauskoja tarinoita yrityksen eri vaiheilta. Myöhemmin illalla kuulimme tarinan myös Napuen taistelusta yhden perustajajäsenen, Miko Heinilän kertomana – en ole koskaan ennen nähnyt tämän naislauman hiljentyvän sillä tavalla.

Kyrö Distillery Company käyttää tuotteissaan mahdollisimman läheltä tulevia raaka-aineita kuten kotimaista ruista ja itsekerättyjä villiyrttejä. Viski kypsyy tynnyrissä vähintään kolme vuotta ja ensimmäinen erä valmistuu vielä tänä vuonna. Ginin valmistaminen on huomattavasti nopeampaa hommaa ja tämän vuoden tavoite on pullottaa puoli miljoonaa pulloa Napueta – kiitos vuonna 2015 International Wine & Spirit Competitionissa voitetun maailman parhaan gin & tonic gini -tunnustuksen.

Juurella / Hannan soppa


Tislaamokierroksen jälkeen olikin jo nälkä ja saimme nauttia upean illallisen seinäjokelaisen Juurella-ravintolan tapaan KDC:n ravintolassa Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskuksessa. Keittiömestari Joni Pukkinen tarjoili meille mm. palvikaritsaa, nokkosjuustoa ja yybermureaa porsaanniskaa ruisrisoton kera. Jälkkärissä maistui tietenkin viski. Jos koskaan suuntaan Seinäjoelle, niin haluan ehdottomasti illalliselle Juurella-ravintolaan. Upeita ja maanläheisiä makuja.

Vatsat killillään siirryimme pöydän toiseen päähän ja illan isäntämme, ravintolapäällikkö Tony Sivula eli Tonto, veti meille hurjan mielenkiintoisen tastingin. Maisteltuamme talon tuotteita pääsimme itsekin kokeilemaan oman ginin sekoittelua – omani maustoin  greipillä ja mesiangervolla.

Kyrö Distillery Company / Hannan soppa


Saimme nauttia kyröläisten vieraanvaraisuudesta myös yöpymällä heidän vastavalmistuneessa vierastalossaan. Tyylikkäästi remontoitu ja sisustettu talo sijaitsee Kyrö Distillery Companyn ja Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskuksen kanssa samassa pihapiirissä ja sinne on tarkoitus majoittaa tislaamon vieraita – valitettavasti yöpymistä ei kuitenkaan voi tavallinen tallaaja ostaa (tavallinen tallaaja on kuitenkin erittäin tervetullut tutustumaan tislaamoon ja vierailemaan ravintolassa, vink vink!). Me viihdyimme olohuoneessa pitkälle yöhön gin & toniceja nautiskellen. Aamulla ruokabloggaajat kokosivat voimansa ja kattoivat pitkälle ruokapöydälle aivan mielettömän brunssin. Nautimme brunssista ja toistemme seurasta hyvän tovin, jonka jälkeen olikin aika suunnata juna-asemalle ja kohti kotia.

Kurkkaa myös muut retkestä tehdyt postaukset: Ku ite tekee, Sillä sipuli, Siskot kokkaa ja Viimeistä murua myöten. Mukana olivat myös ihanat naiset blogeista Liemessä ja The Queen of Delicious. Ja tietty se Kaikki äitini reseptit -Nanna, jolle suuri kiitos retken järjestämisestä. Kaunis kiitos myös mahtavalle Kyrö Distillery Companyn jengille ja Juurella -ravintolalle.

 

♥ seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!