KOKKIEN KOITOS – ISMON PÄIVÄ BOCUSE D’OR OSAKILPAILUISSA

12/06/2018

bocuse d'or 2018 / Hannan soppa

Onko kisakatsomot jo viritetty? Eilen nimittäin starttasi maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse D’Orin Euroopan osakilpailut ja tänään on vuorossa toinen kisapäivä, jonka myötä myös Suomen edustaja Ismo Sipeläinen assistenttinsa Johan Kurkelan kanssa astelee estradille näyttämään kykynsä ja kisakuntonsa. Päivän lopussa tiedämme, mitkä 10 maata 20:sta osallistujasta jatkavat ensi vuonna Lyonissa järjestettävään Bocuse D’Or finaaliin.

Ismo Sipeläinen / Hannan soppa

Suomen Bocuse D’Or -kandidaatti Ismo Sipeläinen on paljon nähnyt kilpailija, jolla on kokemusta kansainvälisistä kilpailuista sekä voitto Vuoden Kokki -kilpailusta vuodelta 2015. Assistentti Kurkelallakin on paljon kokemusta kokkikilpailuista niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Myös kisakaksikon taustatiimi on monissa kisaliemissä keitetty: päävalmentaja Eero Vottonen edusti Suomea näissä samoissa kisoissa edellisellä kaudella, toinen valmentaja Kalle Tanner kruunattiin juuri Vuoden Kokiksi ja joukkueen presidenttinä & Suomen tuomarina toimii kokenut Bocuse D’Or -kilpailija ja -valmentaja Matti Jämsén.

Bocuse d'Or 2018 / Hannan soppa

Minulla oli ilo päästä maistelemaan kisaruokia treenikeittiölle vanhaan opinahjooni Ravintolakoulu Perhoon pari viikkoa sitten. Kyseessä oli yksi viimeisistä harjoittelukerroista ja homma alkoi olla jo aikalailla täydelliseksi hiottua. Tässä vaiheessa saan paljastaa, mitä lautaselta ja vadilta tulee löytymään ja maistamani perusteella palkintopallitavoite ei todellakaan ole tuulesta temmattu!

Euroopan osakilpailun järjestäjänä toimii tänä vuonna Italian Piemonten alue ja he ovat määränneet käytettäväksi muutaman pakollisen raaka-aineen. Lautasannoksesta on löydyttävä piemontelaista luomukananmunaa ja maultaan fetaa muistuttavaa Castelmagno DOP -juustoa. Erityisesti ihastuin lautasen keskeltä löytyvään kananmunaan rapean perunan kanssa, mutta kaikki osaset sointuivat upeasti yhteen jättäen suuhun ihanan juustoisen jälkimaun.

Ismo Sipeläisen kisalautasen komponentit:

o   Sunny side up -kananmuna Castelmagno-juustolla sekä rapeaa perunaa ja yrttejä

o   Parsaa kahdella tapaa, valkosipulia, keltuaista ja etikkaa

o   Castelmagno-kermassa muhennettua perunaa sekä tomaattia ja hiillostettua kevätsipulia

o   Kermainen kastike purjosta, persiljasta ja Castelmagno-juustosta.

bocuse d'or 2018 / Hannan soppa

bocuse d'or 2018 / Hannan soppa

Upean kuparinhohtoisen kisavadin ovat suunnitelleet kaksi lahjakasta Aalto-yliopiston opiskelijaa, Laura Meriluoto ja Klaudia Kasprzak viisi kilpailuvatia luoneen Pekka Paikkarin johdolla. Torinon määräämät raaka-aineet vadille ovat Fassona Piemontese -naudan filee (joka on muuten aikamoinen nelikiloinen mötikkä), Sant’Andrea-lajikkeen riisi sekä vasikan kateenkorva. Pakollisten raaka-aineiden lisäksi annoksista pitäisi löytyä kotimaata edustavia elementtejä. Ismo Sipeläinen tuo Suomea esiin metsän antimina, kepeinä ja raikkaina keväisinä makuina sekä perinteistä ammentavista moderneina toteutuksina. Lisäjännitystä tarkasti suunniteltuun ja kellotettuun keittiötyöskentelyyn tuo eilen illalla paljastettu yllätysraaka-aine, joka on tosiaan vallan yllättävä, mutta toisaalta perin italialainen, nimittäin spaghetti.

Erityisesti pidin tuosta ruiskuorisesta ”tacosta”, mutta yllätyin myös kateenkorvasta – en ole aiemmin juurikaan pitänyt kyseisestä sisäelimestä, tämä biitti katosi lautaselta kuitenkin ensimmäisenä.

Kilpailuvadilta löytyvät:

o   Nuoren Fassona Piemontese -härän sisäfileetä suomalaisilla metsäsienillä, yrteillä ja silavalla

o   Pitkäpippurilla ja paahdetulla luuytimellä maustettu tumma kastike

o   Metsäsienillä maustettua vasikan kateenkorvaa ja rapeaa Sant’Andrea riisiä

o   Tryffelillä maustettu rapea ”hiillosperuna”, muhennettua riisiä, hernettä ja karhunlaukkaa

o   Seljankukka-etikassa haudutettua latva-artisokkaa, pinjansiemen-parmesankreemiä, persiljaa ja hunajanaurista

o   Rapea perunarieska sekä graavattua härkää, sipulinkukkia ja ketunleipää

o   Hapankermaemulsio ”Sourcream & Onion”.

bocuse d'or 2018 / Hannan soppa

Bocuse D’Or 2018 Euroopan osakilpailun toinen päivä mitellään tosiaan tänään ja Suomen joukkueen lautasannoksen tulee olla valmis klo 16:00 ja vadin klo 16:35. Tulokset julkistetaan klo 19:00. Kisoja voi seurata suorana Bocuse D’Orin nettisivuilta ja lupaan jakaa tuloksen myös Hannan sopan Facebookiin hetimiten!

Onnea, tsemppiä ja älyttömästi taistelutahtoa Torinoon Ismolle ja Johanille! Kyllä siellä palkintopallilla ollaan, oon ihan varma!