TRYFFELIÖLJYLLÄ MAUSTETUT PUNAJUURET

30/08/2015

Arvatkaas mikä on mun lempparijuures!

No kyllähän te sen tiedätte: punajuuri tietenkin! En minä sitä syyttä suotta ole ihooni tatuoinut. Rakkautta se on.

Tällä kertaa kokkasin punajuuria lisukkeeksi karitsan entrecotepihvien kanssa. Ohjeen nappasin Tommy Myllymäen uudesta Kasvikset -kirjasta, josta lupaan kirjoitella enemmänkin lähitulevaisuudessa. Tämän reseptin jujuna on tryffeliöljy – reppana pullo on kyyhöttänyt hylättynä kaapissani ties kuinka kauan. Enpä olisi sen arvannut olevan oiva mätsi punajuurelle. Myllymäki lisää joukkoon vielä tuoretta tryffeliä, mutta sellaisia hienouksia ei meiltä löytynyt. Alkuperäisessä reseptissä punajuuret myös keitetään vasikkafondissa, meikälikka korvasi sen reteästi luomulihaliemellä. Kasvissyöjä voisi kokeilla kasvislientä – hyvää tulee varmasti niinkin!

Satokausikalenteri / Hannan soppa

Punajuurethan ovat nyt sesongissa muiden juuresten ohella. Kotimaisten sesonkikasvisten suosiminen ympäri vuoden takaa maun ohella edullisuuden ja ekologisuuden. Jaoin juuri Hannan sopan Facebook-sivulla K-Supermarketin mainoskuvan, jossa mainostettiin halpoja puolalaisia tomaatteja. Puolalaisia! Kun kotimaiset tomskut olisivat parhaimmillaan!

Tässä yhteydessä haluaisinkin suositella Satokausikalenterin taskukirjaa, jonka avulla pysyy helposti kärryillä sesongin kasviksista. Kirjassa on esiteltynä yli 140 Suomessa myytävää kasvista ja jokaiselle kuukaudelle on lueteltuna sesonkituotteet. Nyt syyskuulle siirryttäessä sesongissa ovat kotimaisten juuresten lisäksi mm. avomaankurkku, kurpitsa, paprika, maissi, sipulit, monet sienet ja marjat, omena ja päärynä. Listaa voisi jatkaa melko pitkälle – syksy on kyllä kotimaisten kasvisten kulta-aikaa! Seuraa Satokausikalenteria Facebookissa ja tilaa oma taskukirjasi täältä. Tyypeiltä ilmestyi vastikään myös kalakalenteri – on nimittäin olemassa muutakin kalaa, kuin norjalainen lohi ja pakastesei!

Tryffeliöljyllä maustetut punajuuret / Hannan soppa

TRYFFELIÖLJYLLÄ MAUSTETUT PUNAJUURET

4:lle lisukkeeksi

*

500 g pieniä punajuuria

 1 punasipuli

3 rkl sherryviinietikkaa

2 dl lihalientä

1 tl tryffeliöljyä

1 rkl tuoretta timjamia riivittynä

voita

suolaa

 

 Keitä punajuuret suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Anna hieman jäähtyä ja kuori.

Kuori ja hienonna punasipuli. Kuullota sipulisilppua pienessä määrässä voita, kunnes pehmenee. Kaada joukkoon viinietikka ja lihaliemi. Lisää kuoritut punajuuret ja keitä kasaan n. 15 minuuttia. Mausta suolalla, tryffeliöljyllä ja tuoreella timjamilla. Tarjoile heti.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.