TOM YUM GAI – THAIMAALAINEN TULISEN HAPAN KANAKEITTO

25/02/2016

thai hot sour chicken soup / Hannan soppa

Loma lähestyy ja tykkään virittäytyä reissutunnelmiin kokkaamalla kohdemaan ruokia. Maaliskuussa suuntanamme on Thaimaa ja toissailtana valmistin happaman tulista kanakeittoa tom yum gai:ta.

Tom yum on yksi lempikeitoistani. Se on kevyt, mutta täynnä makua. Klassisin versio valmistuu jättikatkaravunpyrstöistä (tom yum goong), mutta kanaversiokin on laajalti tunnettu. Keitto on alkujaan Laosista ja Thaimaasta, mutta nykyään sitä tarjotaan ympäri Aasian.

tom yum gai, thai kanakeitto / Hannan soppa

Kirkasliemisen tom yum -keiton salaisuus on mausteissa. Liemi maustetaan kurkumalla, chilillä, kalakastikkeella ja limenmehulla. Makua voi säätää juuri omaan makuun sopivaksi. Meidän keittoomme lorahti hieman liikaa chiliä – ensi kerralla tarjoilen chilitahnan erikseen, jotta jokainen voi viimeistellä sopan oman tulisuussietokyvyn mukaan.

Tom yum -keitto on varsinaista pikaruokaa, sillä se valmistuu alle puolessa tunnissa. Tapana on jättää mausteet keiton joukkoon, mutta sitruunaruohoa, limenlehtiä ja kurkumaa ei ole tarkoitus syödä. Vieläkin pikaisempi versio syntyy valmistaa tom yum -tahnasta, jota löytyy ainakin isompien kauppojen Aasia-hyllystä.

tom yum gai / Hannan soppa

TOM YUM GAI

THAIMAALAINEN TULISEN HAPAN KANAKEITTO

3:lle

*

1,2 l vettä

pala tuoretta kurkumaa

2 sitruunaruohoa

4 salottisipulia

4 kuivattua pikkuchiliä

n. 5 herkkusientä

2 tomaattia

350 g luomubroilerin filettä

3 rkl kalakastiketta

1 limen mehu

4 kaffirlimetin lehteä

1 tl suolaa

1 rkl thai chilitahnaa

1 rkl (kookos)sokeria

tuoretta korianteria ja kevätsipulia

 

Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Mäsäytä veitsen lappeella kurkuma, muutamaan osaan leikatut sitruunaruohot ja kuoritut salottisipulit hajalle. Laita ne veteen pikkuchilien kanssa ja anna kiehahtaa. Leikkaa herkkusienet neljään osaan ja leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuutioi broileri. Lisää keiton joukkoon yhdessä kalakastikkeen, limen mehun, kaffirlimetin lehtien ja chilitahnan kanssa. Anna porista noin vartti, kunnes kana on kypsää. Mausta vielä suolalla ja sokerilla. Tarkista maku.

Jaa keitto kulhoihin ja viimeistele silputulla tuoreella korianterilla ja kevätsipulilla.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.