SESONGIN VIIMEISET VERIAPPELSIINIT UUNILOHEN KAVERINA

19/03/2017

Viime sunnuntaina pakkasin skidit autoon ja hurautin vanhemmilleni mummolapäivää viettämään. Paikalla oli myös siskoni, eli lasten superkummi, jonka kanssa lupasimme hoitaa päivällisen kokkailun mummin ja papan viihdyttäessä muksuja. Sitrus-fenkoli uunilohi valmistui ruoaksi ja lisukkeeksi dijonilla maustettua perunamuussia (jota lapsukaiset söivät ehkä puoli kiloa per lätty) ja paistettua parsaa, broccoliinia ja ruusukaalia (näitä he eivät sen sijaan suostuneet edes maistamaan – vihreää, yök).

Täytyy tässä välissä myös ylpeänä tyttärenä kertoa, että vanhempieni lounaskahvila Paalupaikka valittiin juuri Suomen parhaaksi tallikahvioksi! Ravintola sijaitsee siis Kouvolan raviradalla ja on auki arkisin 7-15 ja ravien aikana. Kannattaa käydä lounaalla, jos siellä päin liikkuu. Mun äiti nimittäin tekee aika pirskatin hyvää ruokaa!

sitrus-fenkoli uunilohi / Hannan soppa

Tämän uunilohen juju on uunivuokaan runsain mitoin loroteltava oliiviöljy ja suht matala kypsennyslämpötila, eräänlainen confit siis. Confit varsinaisesti meinaa omassa rasvassaan kypsentämistä, ja useimmiten kyseessä on ankan- tai hanhenkoipi. Menetelmä toimii erinomaisesti myös lohelle, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Varmastikin sesongin viimeiset veriappelsiinit maistuivat ihanilta fenkolin ja sitruunan kaverina, mutta myös tavallisia pienehköjä appelsiineja sopii käyttää. Kuoretkin pehmenevät öljykylvyssä syötävän pehmeiksi, mutta toki sitrukset kuorineen ne voi jättää syömättäkin – makua niistä on ruokaan tullut joka tapauksessa.

Kurkkaa myös muut mainiot lohireseptit Hannan sopan arkistosta:

Marokkolainen uunilohi & musta riisi-veriappelsiinisalaatti

Nuudelikulho srirachalohella

Paahdettua lohta ja kurpitsarisottoa

Lohta, marokkolaista kvinoaa ja viiriäisenmunia

PS. Klikkaa tästä WWF:n kalaoppaaseen, niin osaat ostaa vihreän valon lohta kalakaupastasi!

Sitrus-fenkoli uunilohi / Hannan soppa

Sitrus-fenkoli uunilohi / Hannan soppa
Tulosta

SITRUS-FENKOLI UUNILOHI

Sitrus-fenkoli uunilohi on lopputalven raikkain kalaruoka. Veriappelsiinien sesongin ulkopuolella voit käyttää tavallisia appelsiineja.

Myös sitrusten kuoret pehmenevät uunissa syöntikelpoisiksi, mutta ne voi jättää syömättäkin.

Ruokalaji Main Course
Monelle? 6
Reseptin laatija Hanna Hurtta

Raaka-aineet

 • 1 fenkoli
 • 1 veriappelsiini
 • 1 sitruuna
 • 1 jalapeno
 • muutama tillinoksa
 • suolaa ja mustapippuria
 • 1 kg lohifilettä nahattomana ja ruodottomana
 • 2 dl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

 1. Pese fenkoli, veriappelsiini ja sitruuna huolella. Leikkaa ne kaikki ohuiksi viipaleiksi ja levitä pitkulaisen uunivuoan pohjalle. Viipaloi jalapeno ohuelti ja ripottele viipaleet sitrus-fenkoliseoksen päälle. Mausta hienonnetulla tillillä, suolalla ja mustapippurilla. 

 2. Laita nahaton ja ruodoton lohifile uunivuokaan fenkolien ja sitrusten päälle ja mausta se suolalla ja mustapippurilla. Kaada oliiviöljy uunivuokaan.

 3. Kypsennä 135 asteisessa uunissa n. 25-35 minuuttia, kunnes lohi on sopivan kypsää. Tarjoile esimerkiksi dijonilla maustetun perunamuussin ja paistettujen parsojen, broccoliinien ja ruusukaalien kera.

*

Osallistuithan jo Hannan sopan lukijakyselyyn? Kaikkien sähköpostiosoitteensa jättäneiden kesken arvon Sesonkireseptit-kirjoja.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.