LOHTURUOKAA KOREASTA – BIBIMBAP LOHELLA

28/03/2017

lohi bibimbap / Hannan soppa


Yhteistyössä Pirkka

Bibimbap on yksi tunnetuimmista korealaisista ruokalajeista. Se osuu moneen ruokatrendiin samanaikaisesti: se on aasialaista, terveellistä ja nautitaan kulhosta. Osana yhteistyötäni Pirkan kanssa valmistin nyt herkullisen kalaversion tästä korealaisklassikosta ja lopputuloksena syntyi lohi bibimbap.

Bibimbap koostuu kulhon pohjalla olevasta riisistä ja sen päälle kauniisti ryhmitellyistä vihanneksista ja proteiininlähteestä, klassisesti naudasta. Useimmiten annoksen keskellä on kananmuna joko raakana tai paistettuna. Tällä kertaa käytin protskuna lohta, jonka maustoin melko tujusti korealaisella chilitahna gochunjangilla sekä soijakastikkeella ja seesamiöljyllä. Vihanneksina käytin mung-pavun ituja, luomuporkkanaa ja tietysti kimchiä, korealaisesta ruoasta kun on kyse. Kimchin voit valmistaa itse (helppo resepti blogin arkistossa), mutta nykyään sitä löytää myös isompien ruokakauppojen maailman maut –hyllystä. Lisäksi laitoin kulhoon pikaisesti paistettua kangkungia, eli aasialaista vesipinaattia, mutta sen sijaan voi hyvin käyttää tavallista pinaattia. Tulista kastiketta voi jokainen ruokailija annostella makunsa mukaan ja koko ruoka sekoitetaan yhdeksi sekasotkuksi ennen ruokailun alkua.

Lohi bibimbap on lohturuokaa parhaimmillaan: täynnä makua ja ihanaa tulisuutta. Lohen voi muuten halutessaan jättää melko mediumiksi, jolloin se on suussa sulavaa.

Blogin arkistoista löytyy myös resepti bibimbapin naudanlihaversioon.

id lohi bibimbap / Hannan soppa

LOHI BIBIMBAP

4:lle

*

lohi:

400 g lohta (Pirkka lohifileepala)

1 rkl gochujang chilitahnaa

1 ½ tl seesamiöljyä

1 ½ tl seesaminsiemeniä

½ tl hunajaa

1 ½ rkl soijakastiketta (Pirkka Luomu soijakastike)

ripaus mustapippuria

1 kevätsipuli hienonnettuna

kastike:

½ dl gochujang chilitahnaa

1 rkl hunajaa

1 valkosipulinkynsi

1-2 tl vettä

lisäksi:

2 dl riisiä (tai esim. riisi+kauraa)

100 g pinaattia (tai aasialaista vesipinaattia, kangkungia)

mung-pavun ituja

2 porkkanaa (Pirkka Luomu suomalainen pesty porkkana)

kimchiä

4 kananmunan keltuaista

seesaminsiemeniä

 

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita keskenään lohen mausteet kevätsipulia lukuunottamatta. Levitä mausteseos lohelle ja ripottele päälle kevätsipuli. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, tai kunnes sopivan kypsää.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Leikkaa porkkanat ohuiksi tikuiksi tai raasta ne. Paista pinaatti nopeasti kuumalla pannulla tilkassa öljyä.

Kasaa annokset. Jaa kuuma riisi kulhoihin ja asettele riisin päälle lohta, porkkanaa, pinaattia, mung-pavun ituja ja kimchiä. Laita lopuksi annosten keskelle raa’at keltuaiset ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Tarjoile heti. Ruokailijat sekoittavat annoksensa ja maustavat ne oman maun mukaan gochujang-kastikkeella.

PS. Gochujang chilitahnaa  ja säilykekimchiä löytyy nykyään hyvin varustelluista marketeista, jos ei aasialaista ruokakauppaa ole lähettyvillä.

*

Yhteistyössä Pirkka

*

Osallistuithan jo Hannan sopan lukijakyselyyn? Kaikkien sähköpostiosoitteensa jättäneiden kesken arvon Sesonkireseptit-kirjoja.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.