lapsuuden ruokamuistoja

14/10/2009

Tuulestatemmattua-blogin järjestämän syyskuun ruokahaasteen aiheena oli lapsuuden paras kotiruoka. Minä kun olen niin laiska ja saamaton nykyään näihin leikkeihin osallistumaan, niin virittäydyin haastetunnelmaan taas aivan liian myöhässä. Haasteen muuten voitti ihanan Herkku ja Koukku-blogin syysillan kaaliherkku, ja ko. blogissa onkin käynnissä seuraava haaste aiheenaan leffaruoka. Ehkä tähänkin tärähtää idea sitten osallistumisajan loputtua, tällä hetkellä kun päässä pyörii vain tulevat synttärijuhlat eikä mikään liity elokuviin millänsäkään!

Lapsuusmuistoni sisältävät paljon ruokaa, on melkoista tuuria syntyä perheeseen, jonka molemmat vanhemmat ovat olleet 80-luvulla kokkeina Helsingissä ja äidinäitikin on pitänyt omaa kuppilaa aikanaan Kouvolassa. Ruoanlaittogeenini ovat siis verenperintöä, vaikka lapsena en oikein mielenkiintoa keittiössä oleiluun osoittanut.

Meillä pyrittiin syömään päivittäin lämmin ateria koko perheen voimin ruokapöydän ääressä, eikä silloin saanut laulaa eikä lukea Aku Ankkaa. Yleensä ruoan laittoi äiti, isä hoiti grillaukset ja harvinaisemmat pippuripihvien paistot. Olin hieman kummallinen lapsonen noin yleisen mittapuun mukaan, sillä rakastin tölkkisimpukoita ja kaaliruokia, joita useimmat lapset vierastavat. Olenpa minä joskus suuhuni tunkenut kastemadonkin. Teini-ikäisenä ryhdyin kasvissyöjäksi, ja olinkin syömättä punaista lihaa lähes kymmenen vuotta.  Muistankin mummini joskus tehneen minulle kasvispiirakkaa, josta sitten kuitenkin löytyi pekonia. ”Voi hyvä ihme, etkö muka syö pekoniakaan?”.

Mummin bravuureita olivat makkarakastike, kalapotti ja etikkainen salaatinkastike. Olen ollut aina kovasti etikkaisten ruokien perään, saatoin hörpätä aterian päätteeksi etikkakurkkujen liemen ja usein sötkötin etikkalientä haarukalla muussatun perunan joukkoon.

Tuota isoäidin salaatinkastiketta teinkin nyt vuosikausien jälkeen, ja voi että se on hyvää! Reseptiin katsoin mallia Ruokamaailmasta, mutta omaan makuuni se kaipasi enemmän sinappia ja etikkaa.

PA060033-1

Isoäidin salaatinkastike

3 kananmunaa

1 dl kuohukermaa

1 tl sokeria

0,25 tl suolaa

ripaus valkopippuria

2 tl väkiviinaetikkaa

2 tl dijon-sinappia

Keitä kananmunat koviksi. Erottele valkuaiset keltuaisista ja muussaa keltuaiset haarukalla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon keltuaiset ja mausteet. Leikkaa valkuaiset paloiksi. Tarjoile kastike vihreän salaatin kera ja koristele valkuaispalasilla.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.