Köpis, oot ihana!

23/07/2012

Kesäreissulle suuntasin Tanskan pääkaupunki Kööpenhaminaan. Mahtava kaupunki, muttei se Lissabonin asemaa lempparikaupunkinani mitenkään horjuttanut.
Köpis tuntuu olevan tämän kesän must-go-kaupunki, sen verran paljon matkaraportteja löytyy ympäri blogistaniaa ja Köpisstatuspäivityksiä Facebookista. Eikä ihme, Kööpenhaminassa on kivoja ihmisiä, hyvää ruokaa, designia, bisseä, jokaiselle jotain. Meen uudestaan.

Heiluimme paikan päällä neljä päivää. Asustelimme Hotel Windsorissa Frederiksborggadella ja ikkunastamme näkyi mahtavat Torvehallernet. Hotelli oli edullinen ja siisti, ja valitsimme sen sijaintinsa ja aamukahvinsa vuoksi. Windsor on tunnettu sateenkaariväen hotellina ja aamupalasalin seinältä meille hymyilikin itse Marilyn.

Mutta ne Torvehallit. Suolaa&hunajaa -blogista löytyy upea Köpisraportti, josta luin Hans Peter Hagensin suunnittelemasta torialueesta ennen matkaamme. Hallien paikalla käytiin aiemmin huumekauppaa, mutta noin vuosi sitten avatut kaksi modernia kauppahallia ja niitä ympäröivä torialue ovat häätäneet moiset raggarit paikalta. Hallit ovat ihan mieletön kokemus, noin 80 myyntipistettä tarjoavat tuoretta kalaa (mäkin tahdon hain kalatiskiini!), lihaa, leikkeleitä, smørrebrødiä, suklaata, yrttejä (haluan ehdottomasti myös perustaa oman pienen yrttipuodin!), viinaa, kaikkea ihanaa tanskalaisilta pientuottajilta. Nautimme hallissa kahden rouvan Smørre-baarissa herkulliset voileivät ja pienet oluet. Torvehallerne, Frederiksborggade 21 (Israelsplads). Kuvia ei sieltä sitten ole, koska onnistuin kotiin tultuani poistamaan kamerastani reissun viimeiset 50 kuvaa. Hyvä meikä.

smorrebrod, aamans, kööpenhamina

Myöskin Aamannsiin (Øster Farimagskade 10, Østerbro) suuntasimme lounaalle Suolaa&hunajaa -blogin johdatuksesta. Adam Aamannin smørrebrødit ovat moderneja, herkullisia ja kauniita. Valitsimme listalta leivät luomukanalla ja parsalla, uusilla perunoilla ja savujuustolla sekä vapaana kasvaneella porsaalla ja raprperilla. Joimme olutta ja omenamehua. Viereisissä pöydissä istui sekä paikallisia, että turisteja, ja jengi näytti hakevan take away -smörrejä jatkuvasti.

lele

Kulinaarimuruja -blogista bongasin vietnamilaisen LêLê nhà hàng -ravintolan, jonka Phởta oli pakko suunnata testaamaan. Phở on häränliha-nuudelikeitto, johon rakastuin tulisesti viime kesänä Kambodzassa. Lêlêssä vetäisimme nuudelipainotteisen neljän ruokalajin Classic Hanoi Menun, joka sisälsi Phởn lisäksi paistettuja kevätrullia sekä porsaanlihaa ja nuudeleita ja jälkkäriksi sticky riceen käärittyä banaania ja kookosjäätelöä. Alkuun skoolasimme herkullisilla drinkeillä (Mango ”Em oi” & Nha Trang Beach Resort) ja ruoan kanssa joimme vietnamilaista olutta. Lasku, kun sen vihdoin ja viimein saimme, oli noin 60€ per naama. Ei ihan hintansa väärti, mutta tunnelmallinen ja kelpo ravintola kuitenkin. Ja se Phở? Parempaa saa Tampereelta.

hot dog

Lisäksi nautimme aamupalaa Cafe N:ssä (Blågårdsgade 17), joimme maailman parasta olutta Nørrebro Bryghusissa (Ryesgade 3), lounastimme hauskassa Soupanaturalissa, söimme nakkisämpylä Rød Pølseja, kävimme oikeasti suositeltavalla turistikanaaliajelulla, pörräsimme Christianiassa, nautimme auringosta ja bissestä strippiklubin terassilla Nyhavnissa ja sushista kanaalin varrella Christianshavnissa ja taistelimme hotellihuoneessa viinipullon auki ilman korkkiruuvia. Kiitos Tytti. Kiitos Köpis. Tapaamme taas.

PS. lisää reissukuvia nähtävissä Hannan sopan Facebook-sivulla (https://www.facebook.com/hannansoppa)!

 

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.