KEVÄÄN EKAT: NOKKOSRISOTTO & PAISTETTUA HAUKEA + PARSAA

04/05/2014

Kevään ruokasesongin kolme lemppariani ovat parsa, nokkonen ja raparperi. Viimeinen antaa vielä tovin odottaa itseään – kyllä ne sieltä iskän raparperimaasta puskevat hyvää vauhtia – mutta eurooppalaisesta parsasta ja itse kerätyistä nokkosista on päästy nauttimaan jo muutaman viikon ajan.

Villiyrttien suhteen tämä kevät on ollut todella aikaisessa, nokkosten lisäksi olen kerännyt jo maksaruohoa, vuohenputkea, ketunleipää, voikukkaa ja ihan pikkuruisia horsmiakin. Halpa ruoka on so last season, ilmaista sen olla pitää!

grillattua parsaa ja nokkosrisottoa / Hannan soppa

Parsarisotto on kevään ehdoton klassikko, mutta ihkaensimmäiset parsani paistoinkin nopeasti pannulla voi-oliiviöljyseoksessa ja tarjoilin nokkosrisoton ja paistetun hauen kera. Kokkasin muuten eilen sitä aitoa oikeaa parsarisottoakin Hesarissa julkaistulla Truly Kira -bloggarin ohjeella. Postailen sen teille lähipäivinä, tuli nimittäin taivaallisen hyvää – sneak peak tarjolla Instagramissa.

paistettua haukea ja parsaa sekä nokkosrisottoa / Hannan soppa

Nokkosta käytän ympäri vuoden kuivattuna jauheena smoothieiden seassa ja nyt ajattelin myös pakastaa sitä ryöpättynä talven varalle. Nokkonen on mieletön terveyspommi vitamiineineen ja hivenaineineen, suosittelen lukemaan Uusia Tuulia -blogista löytyvän napakan tietopaketin. Siitepölyallergikkoja saattaa kiinnostaa tieto, että nokkoskuurit talven aikana voivat vähentää keväistä oireilua.

Hauki on meidän taloudessa ehkä eniten syöty kala ja täysin turhaan roskakalaksi haukuttu. Teemme usein kalapihvejä, jolloin fileen vähän inhottavat ruodot eivät haittaa, mutta ei sitä ruodottomaksi leikkaamistakaan kannata pelätä. Tsekkaa selkeä opetusvideo vaikka täältä tai pyydä kalakauppiasta tekemään se puolestasi.

Nokkosrisotto parsan ja paistetun hauen kera / Hannan soppa

 

NOKKOSRISOTTO

2:lle

*

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

oliiviöljyä

2 dl risottoriisiä

1 dl valkoviiniä

n. 7 dl kasvislientä

1 l tuoreita nokkosia

1 dl raastettua parmesania

30 g voita

suolaa

mustapippuria

 

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Lorauta kattilan tai kasarin pohjalle oliiviöljyä ja freesaa sipuleita muutamia minuutteja. Lisää risottoriisi ja jatka kuullotusta, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Kaada sekaan valkoviini ja anna imeytyä.

Lisää risoton sekaan kasvislientä kauhallinen kerrallaan, anna edellisen aina imeytyä ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisit ovat napakan kypsiä.

Saksi nokkosia hieman pienemmiksi ja lisää lopuksi risoton joukkoon parmesanin ja voin kanssa. Lisää vielä tarvittaessa lientä sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Raasta vielä pinnalle parmesania ja tarjoile heti.

~

PAISTETTU HAUKIFILE

2:lle

*

n. 300 g haukifilettä

voita

suolaa ja valkopippuria

 

Leikkaa hauki ruodottomaksi ja sopiviksi paloiksi. Kuumenna (valurauta)pannu ja paista haukifileet reilussa määrässä voita molemmin puolin kypsäksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

~

PAISTETTU PARSA

2:lle

*

n. 250 g tuoretta vihreää parsaa

voita ja oliiviöljyä

suolaa

 

Leikkaa parsoista puinen pääty pois ja kuori, mikäli varsi vaikuttaa puiselta. Yleensä vihreän parsan voi valmistaa kuorineen.

Kuumenna pannu ja paista parsat nopeasti voissa ja oliiviöljyssä, varo ylikypsentämistä. Mausta suolalla ja tarjoile heti.

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.