ILLALLINEN VIINIKELLARISSA

29/10/2017

Illallinen viinikellarissa / Hannan soppa

Palataan vielä Porton reissun tunnelmiin ja Sandeman Seminarin viimeiseen iltaan. Parin päivän tiukan portviinitykityksen päätti ikimuistoinen illallinen viinitynnyreiden välissä Sandemanin kellarissa.

Ennen illallispöytään siirtymistä valmistimme portviinicocktaileja Porton hipstereimpien baarimestarien opissa ja saimme myös sekoitella omat drinksumme. Jaan pari cocktailreseptiä täällä blogin puolellakin myöhemmin, portviinistä syntyy nimittäin yllätyksekseni aivan mainioita drinkkejä.

Illallinen viinikellarissa / Hannan soppa

Kyllä siinä hengitys salpautui, kun näki kauniisti katetun pöydän keskellä viinikellaria. Puitteiden puolesta kyseessä on ehdottomasti yksi ikimuistoisimmista kokemistani illallisista. Minut oli plaseerattu kahden herrasmiehen väliin ja illan keskustelut pyörivät Sandemanin ja portviinin lisäksi heille tuntemattomassa ruokablogimaailmassa ja pohjoismaisissa alkoholilakiasioissa.

Sandeman on osa Sogrape-yhtiötä, jonka alla on lukuisia portugalilaista viinitaloja. Yksi niistä on Casa Ferreirinha, jonka upeita viinejä saimme nauttia alku- ja pääruoan kanssa (ja muutamaan otteeseen muutoinkin reissun aikana). Meribassilla täytetty ravioli tryffeliliemessä oli yllättävä alku illalliselle, mutta varsin herkullinen sellainen.

Pääruoaksi tarjoiltiin sisäfileepihviä kukkakaalipyreen, rosmariinikastikkeen ja vihannesten kanssa. Kyytipojaksi tuhtia punkkua – ei voi mennä pieleen.

Lopuksi trilogia portugalilaisia yybermakeita ja kermaisia jälkiruokia, joiden kanssa saimme herkutella 40-vuotiaalla Sandeman Old Tawnylla sekä hyvin vanhalla vintage rubylla. Huh huh mitä viinejä.

Vanhat vuosikerta ruby portviinit tarjoillaan aina dekantoituna ja viini kiertää pöydässä vieraalta toiselle. Viiniä tulisi aina kaataa itselleen ja sitten siirtää dekantteri vasemmalle. Mikäli joku vieraista ei ymmärrä pistää dekantteria eteenpäin, kysytään häneltä ”do you know the bishop of Norwich?” – Norwichin piispa nimittäin oli ihan hyvä tyyppi, mutta tykkäsi omia portviinit itselleen. Etiketin tuntija tajuaa tästä kysymyksestä laittaa viinin eteenpäin. Dekantteri myös tulisi juoda tyhjäksi, sillä erinomaiset vanhat vuosikerrat eivät säily kovinkaan pitkään avaamisen jälkeen ja olisi silkkaa hölmöyttä jättää osa kallisarvoisesta portviinistä juomatta.

Mielettömän dinnerin päätti todistusten jako ja yllätykseksemme saimme mukaamme aiemmin päivällä sekoittamamme omat portviinimme. En ole vielä pulloa muuten avannut, sillä viinintekijät suosittelivat parin vuoden kypsytystä pullossa. Sitten pitää varmasti järjestää pienet illalliset, kaataa viini dekantteriin ja katsoa, tunteeko kukaan ystävistäni Norwichin piispaa.

// illallisen ja koko reissun tarjosi Sandeman & Juomavinkki

 

♥ seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

PS. Kirjani KASVIS on ilmestynyt ja tilattavissa esim. Adlibriksestä*!

 

*affiliate-linkki

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.

14 Comments

 1. Vastaa

  Teija / Lähdetään Taas

  Ihanaa päästä takaisin illan tunnelmiin. Minulle asti tuo lausahdus piispasta ei kulkeutunutkaan. Opinpa vielä tätäkin kautta jotain uutta :D
  Kiitos vielä mahtavasta matkaseurasta!

  1. Vastaa

   Hanna

   Hih, sinä siis osasit laittaa viinin eteenpäin :D
   Kiitos itsellesi! Usein on tullut kyllä tätä reissua mietittyä, oli ihan huippua!

 2. Vastaa

  Minna Vuo-Cho

  Ihana illallispaikka – upeat puitteet.
  En ollutkaan kuullut tuosta portviinin dekantoinnista, kun meillä harvemmin juodaan muuta kuin pikkulasillinen kerrallaan. Mielenkiintoista.

  1. Vastaa

   Hanna

   Oli kyllä niin upeat puitteet!
   Tuo dekantointi”pakko” koskee vain tosi vanhoja vuosikertoja, joihin on kertynyt jo sakkaa (pullot tulisi kääntää pystyynkin päivää-kahta ennen tarjoilua, jotta sakka ehtii valua pohjalle). On mullakin usein pullollinen jääkaapissa, josta nautin tilkan kerrallaan, nuo perus portit säilyvät hyvin kyllä avattuna useamman viikon :)

 3. Vastaa

  minni / kokeileva keittiöni

  Tuo on jo elämys! Huikeaa. Portviini ei mun suuhun oikein istu, mutta… elämys!

  1. Vastaa

   Hanna

   Kyllä! Saattaisit kyllä sinäkin pitää noista portviinicocktaileista, vaikket muuten portin ystäviin lukeudukaan :)

 4. Vastaa

  Minna - Ku ite tekee

  Mieletön paikka! Tuolla olisi mielellään nauttinut lasillisen jos toisenkin!

  1. Vastaa

   Hanna

   Niinpä. Ihan mieletön <3

 5. Vastaa

  Dinner4u2 Mirka & Pauliina

  Upee illallinen, kaikkinensa. Nyt just päätettiin, että ensi kesän Espanjan reissulla tehdään myös retki Portoon. Porto on kauan ollut haaveissa käydä ja nyt siis sinne matka tiedossa. Kiva, että postaat cocktailreseptejä. Pääsee sitten cocktailien kera fiilistelee tulevaa reissua.

  1. Vastaa

   Hanna

   Oi, IHANAA, tuutte niin tykkäämään Portosta. Vaikka kyllähän siellä alkaa olemaan turisteja vähän liikaa. Cocktailejat tulossa, ou jee!

 6. Vastaa

  Taru/Pullahiiri

  Näyttääpä upealta paikalta. Varmasti oli ihana reissu kokonaisuudessaan!

  1. Vastaa

   Hanna

   Oli kyllä ikimuistoinen reissu. Niin uskomatonta, että sain sen kokea <3

 7. Vastaa

  Merituuli

  On kyllä ihan mahtavan näköinen illallispaikka! Piispa-juttu oli hauska :)

  1. Vastaa

   Hanna

   Tunnetkos sinä tuota kyseistä piispaa Merituuli?

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *