ILLALLINEN VIINIKELLARISSA

29/10/2017

Illallinen viinikellarissa / Hannan soppa

Palataan vielä Porton reissun tunnelmiin ja Sandeman Seminarin viimeiseen iltaan. Parin päivän tiukan portviinitykityksen päätti ikimuistoinen illallinen viinitynnyreiden välissä Sandemanin kellarissa.

Ennen illallispöytään siirtymistä valmistimme portviinicocktaileja Porton hipstereimpien baarimestarien opissa ja saimme myös sekoitella omat drinksumme. Jaan pari cocktailreseptiä täällä blogin puolellakin myöhemmin, portviinistä syntyy nimittäin yllätyksekseni aivan mainioita drinkkejä.

Illallinen viinikellarissa / Hannan soppa

Kyllä siinä hengitys salpautui, kun näki kauniisti katetun pöydän keskellä viinikellaria. Puitteiden puolesta kyseessä on ehdottomasti yksi ikimuistoisimmista kokemistani illallisista. Minut oli plaseerattu kahden herrasmiehen väliin ja illan keskustelut pyörivät Sandemanin ja portviinin lisäksi heille tuntemattomassa ruokablogimaailmassa ja pohjoismaisissa alkoholilakiasioissa.

Sandeman on osa Sogrape-yhtiötä, jonka alla on lukuisia portugalilaista viinitaloja. Yksi niistä on Casa Ferreirinha, jonka upeita viinejä saimme nauttia alku- ja pääruoan kanssa (ja muutamaan otteeseen muutoinkin reissun aikana). Meribassilla täytetty ravioli tryffeliliemessä oli yllättävä alku illalliselle, mutta varsin herkullinen sellainen.

Pääruoaksi tarjoiltiin sisäfileepihviä kukkakaalipyreen, rosmariinikastikkeen ja vihannesten kanssa. Kyytipojaksi tuhtia punkkua – ei voi mennä pieleen.

Lopuksi trilogia portugalilaisia yybermakeita ja kermaisia jälkiruokia, joiden kanssa saimme herkutella 40-vuotiaalla Sandeman Old Tawnylla sekä hyvin vanhalla vintage rubylla. Huh huh mitä viinejä.

Vanhat vuosikerta ruby portviinit tarjoillaan aina dekantoituna ja viini kiertää pöydässä vieraalta toiselle. Viiniä tulisi aina kaataa itselleen ja sitten siirtää dekantteri vasemmalle. Mikäli joku vieraista ei ymmärrä pistää dekantteria eteenpäin, kysytään häneltä ”do you know the bishop of Norwich?” – Norwichin piispa nimittäin oli ihan hyvä tyyppi, mutta tykkäsi omia portviinit itselleen. Etiketin tuntija tajuaa tästä kysymyksestä laittaa viinin eteenpäin. Dekantteri myös tulisi juoda tyhjäksi, sillä erinomaiset vanhat vuosikerrat eivät säily kovinkaan pitkään avaamisen jälkeen ja olisi silkkaa hölmöyttä jättää osa kallisarvoisesta portviinistä juomatta.

Mielettömän dinnerin päätti todistusten jako ja yllätykseksemme saimme mukaamme aiemmin päivällä sekoittamamme omat portviinimme. En ole vielä pulloa muuten avannut, sillä viinintekijät suosittelivat parin vuoden kypsytystä pullossa. Sitten pitää varmasti järjestää pienet illalliset, kaataa viini dekantteriin ja katsoa, tunteeko kukaan ystävistäni Norwichin piispaa.

// illallisen ja koko reissun tarjosi Sandeman & Juomavinkki

 

♥ seuraa Hannan soppaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

PS. Kirjani KASVIS on ilmestynyt ja tilattavissa esim. Adlibriksestä*!

 

*affiliate-linkki

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.