ILLALLINEN @ ART PRIORI

28/11/2016

Art Priori / Hannan soppa

Art Priori, Tallinna / Hannan soppa

Art Priori / Hannan soppa

Taannoinen Tallinnan pressimatka päätettiin elämykselliseen illalliseen Art Priorissa. Ravintola sijaitsee vanhassa goottilaistyylisessä rakennuksessa vanhan kaupungin laitamilla, seiniltä löytyy upeaa (ja hyvin arvokasta) taidetta ja lautasilta taidolla ja intohimolla valmistettua pohjoismaista fine diningia. Vanha ja moderni törmäävät Art Priorissa, mutta yhdistelmä on toteutettu tyylikkäästi ja kuin huomaamatta.

viiriäisen muna / Hannan soppatartar, Art Priori / Hannan soppa

ramen, Art Priori / Hannan soppa

Keittiö tervehti meitä alkuun vihreällä munalla. Pinaattipölyllä peitellyn viiriäisenmunan alta löytyi mustaa tryffeliemulsiota. Ihastuttava pikkuannos asetti odotukset korkealle.

Ensimmäisenä alkuruokana söimme tartaria kantarellien, rapeiden punasipulirenkaiden, vuohenjuuston ja persilja-valkosipulimajoneesin kera. Taidokkaalla tartarilla minut hurmaa varmasti ja niin kävi tälläkin kertaa. Sieniä käytettiin menussa muutenkin runsaasti – ihanaa!

Toinen alkuruoka oli tartariakin enemmän makuuni. Kyseessä oli hienostunut versio yhdestä lempiruoastani ramenista. Kulhon pohjalla olleet raa’at mustekalasuikaleet alkoivat suorastaan tanssimaan kypsyessään, kun tarjoilijat kaatoivat niiden ylle kuumaa lientä, joka värjääntyi mustaksi kulhon pohjalta löytyneen kuivatun mustekalan musteen ansiosta. Keitossa maistuivat suppilovahverot, sitruuna ja ruohosipuli.

leipä , Art Priori / Hannan soppa

Art Priorin leipä / Hannan soppa

punajuuri, Art Priori / Hannan soppa

Heti pöytään istahdettuamme huomio kiinnittyi lasikupujen alla levänneisiin kalvakoihin leipäsiin. Alkuruokien aikana ne kuitenkin kerättiin pois, sillä kyseessä oli kohoamassa olleet raa’at leivät, jotka palautettiin pöytiin paistettuina ennen pääruokia. Hauska lisä illan kulkuun, mutta valitettavasti itse leivät ja niiden kanssa tarjotut levitteet (sitruunavoi ja punajuuren tuhkalla värjätty kananmaksapatee) olivat hienoinen pettymys.

Leipien mitäänsanomattomuus oli kuitenkin äkkiä unohdettu, kun neniemme eteen kannettiin kaunis punajuuriannos. Vuorokauden ajan sous vide menetelmällä kypsennetty punajuuri oli muotoiltu ruusuksi ja sen kanssa lautaselta löytyi idätettyjä tattaria, pähkinälunta, fermentoituja kuusenkerkkiä ja tilli-purjokastiketta.

Toisena pääruokana nautimme japanilaista helmikanaa sienikastikkeen, sienipölyn ja sipuli-purjopyreen kera. Kana ei ole mikään lemppariraaka-aineeni, mutta Art Priorin annos oli maukas, oikein ihanan sieninen. Se myös katosi vahingossa parempiin suihin ennen kuin tajusin ottaa siitä kuvaa.

brown butter ice cream / Hannan soppa

Jälkiruoka oli illallisen kohokohta ja mieleenpainuvin ruokalaji. Piimäjäätelö vadelmien ja saksanpähkinäkaramellin kanssa oli itsessään jo kaunis annos, mutta lopullisen silauksen jälkkärille antoi ruskistetusta voista valmistetuista kynttilöistä valutettu ”steariini”.

Jos jonkun asian virolaiset osaavat meikäläisiä paremmin, niin se on pienten yllättävien yksityiskohtien tuoma elämyksellisyys. Pöydässä kohoamassa ollut leipä, tanssivat mustekalat ja ruskitetusta voista valmistetut kynttilät painuivat mieleeni loppuiäksi.

Suosittelen Art Prioria lämpimästi fine diningin ystäville. Hinnaltaan se on lähes Suomen tasossa (6 ruokalajia 79€), mutta rahoilleen saa kyllä vastinetta ystävällisen palvelun, lumoavan miljöön ja ikimuistoisen ruoan ansiosta.

Illallisen tarjosi Viron suurlähetystö.

***

ART PRIORI

Olevimägi 7, Tallinna

By Hanna

food blogging city hipster gone twin mom.